Регистрация

Кексчета с лимонов крем и глазура



Кексчета с лимонов крем и глазура
Трудно   |   Порции 9 броя   |   Видяна: 1325

Сладки лимонови питки с крем и цитрусова заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 22.06.2018

Лимонови сладкиши, подобни на еклери заради плънката си от нежен и ефирен крем с жълтъци, желатин и сметана и заливка от цитрусова сметана с парченца плодове правят Лора и Стоян, за да хвърлят предизвикателство към добрите самоуки сладкари, за които направата на този десерт ще е изпитание за уменията. Малко сложен, малко пипкав и доста вкусен, той изкушава поне да опитате, защото едва ли лесно ще намерите заведение, в което да си го поръчате.

Най-добре е да започнете от крема за плънката, защото трябва да престои 3 часа в хладилник. Първо се прави захарен сироп като се кипват вода и захар в равни количества. Добавя се настъргана лимонова кора от необработвани с препарати лимони. Ще е хубаво, ако си намерите био лимони. Сиропът се охлажда и след това се налива в разбити жълтъци. Разбърква се и се готви на водна баня до сгъстяване. Добавя се масло, бърка се докато се разтопи и се оставя на стайна температура. Когато я достигне, се налива лимончело. Желатинът се накисва в хладна вода, после се подгрява до разтваряне и се добавя към жълтъчния крем. Прибира се в хладилник за 3 часа. Чак след изваждането му, непосредствено преди ползване, се разбива с миксер, смесва се с бита сметана и най-накрая е готов.

През това време можете да си направите кексчетата и сиропа. Белтъците се разбиват с щипка сол на пяна и се добавя захарта. Жълтъците се разбиват със захар и лимонова кора. Белтъчната и жълтъчната смес се обединяват, добавя се брашно и ванилия и се прехвърля във формички. Пече се на 180 градуса за 15 минути. За сиропа се кипват равни количества захар и вода, добавя се лимонова кора и след като се разтвори захарта, се охлажда. Прецежда се и се смесва с лимончело.

В готовите и охладени кексчета се издълбава дупка, намазват се вътрешно и външно със сиропа и се пълнят с крем. Захлупват се с издълбаното тесто. Останалия крем се разрежда малко с мляко, сметана или лимончело. Сладкишите се заливат с него и се прибират в хладилник за 2-3 часа. Преди поднасяне се гарнират с бита сметана и резени лимон, оваляни в кристална захар.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 7 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта