Регистрация

Картофи със сметана и сирене в гювече

Картофи със сметана и сирене в гювече
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2766

Печени картофи в гювеч със сирене и кашкавал в сметанов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 400 г сирене
  • 400-500 мл готварска сметана (незаквасена; течна)
  • сол и чубрица/мащерка
  • 2-4 люти чушлета по желание
  • 200 г кашкавал
  • магданоз или друга свежа подправка за поръсване при поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите колкото да поомекнат леко и ципата им да може да се бели на ръка.

2. Вземете 4 гювечета или 1 голям земен гювеч. Нарежете картофите на хапки и поръсете щедро с чубрица и малко сол. Сиренето може да се окаже солено и да няма нужда от подправката.

3. Започнете да редите в съда като слагате част картофи, после трошите сирене, пак картофи, пак сирене - започва се и се завършва с картофи. Някъде по средата можете да боднете половин или цяла цепната люта чушка.

4. Залейте със сметаната и печете в студена фурна, като я пуснете на 200 градуса щом поставите гювеча в нея. Трябва да има капак.

5. След 35 минути махнете капака, поръсете с рендосания кашкавал и допечете на 180 градуса за още 10 минути.

6. По желание поръсете с наситнен магданоз преди поднасяне.

Снимка: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта