Картофени кюфтенца с нахут и чили
Пикантни пържени картофени хапки.
Необходими продукти:
- 350 г картофи
- 4 средни глави лук, нарязан фино
- 2 ч.ч. брашно от нахут
- 4 зелени чилита
- 1 малко парче джинджифил
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. кокосови стърготини
- захар на вкус
- сокът на 1 лимон
- няколко стръка кориандър, само листата, нарязани
- олио за пържене на маслена баня
- 3 ч.л. синапени семена
- 3 ч.л. куркума на прах
- 3 ч.л. червено чили на прах
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 ч.ч. сода за хляб
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите, обелете ги и леко ги намачкайте.
2. Пюрирайте чилитата, чесъна и джинджифила фино.
3. Смесете картофите, лука, джинджифила и чесъна, листата кориандър, захарта, сока от лайм и сол на вкус.
4. Сгорещете малко олио и прибавете синапените семена и листата къри.
5. Когато синапът започне да се пука, свалете от огъня и прибавете при картофената смес. Разбъркайте много добре.
6. Направете гладко течно тесто от нахутеното брашно, сол на вкус, семена кимион, червено чили на прах и куркума на прах и 1 ч.л. горещо олио.
7. Оставете да се сгъсти.
8. Оформете еднакви по големина топчета от картофената смес - колкото лимон.
9. Потопете всяко кюфтенца в тестото и изпържете на маслена баня до златисто-кафяво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ