Регистрация

Капама от пиле със зелеви сарми

Капама от пиле със зелеви сарми
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 5012

Една рецепта, в която са замесени киселото зеле и пилешкото месо. Доста наподобява на капамата, но се готви много по-лесно и в тенджера под налягане.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 големи кисели зелки
  • 1 пиле
  • 500 г кайма
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава кромид лук
  • джоджен
  • ронена чубрица
  • сол
  • универсална подправка
  • червен и черен пипер на вкус
  • зелев сок
  • 1 к.ч. червено вино
  • краве масло
  • по желание може да добавите и сурова наденица
  • кисело мляко
  • олио

Начин на приготвяне:

Хубаво измивате пилето и във вътрешността му слагате 50 г краве масло. Подготвяте си плънката за сармите като запържвате нарязания на ситно лук с ориза. Добавяте каймата и подправките към плънката. Сипвате и червеното вино. След това започвате да свивате сармите. Начинът на нареждане е следния. В тенджера под налягане най-отдолу слагате зелеви листа, в средата пилето и около него редите зелевите сарми и наденицата – на пластове, докато покриете пилето от всякъде.

Накрая завивате отгоре със зелеви листа. Поливате със зелев сок, 4-6 лъжици олио и вода, която да покрие всичко с 4 пръста. Затваряте тенджерата под налягане и след като заври, готвите ястието на бавен котлон около 1-1.30 ч.

Сосът, с който заливате сърмите се приготвя така. В тиган запържвате 3 супени лъжици олио с 2 супени лъжици брашно. Бъркате непрекъснато на не много силен огън, докато сместа стане златиста. След това добавяте към нея 3 супени лъжици кисело мляко и 200 мл вода. Продължавате да бъркате. Добавяте и малко течност от зелевите сарми, за да придобие соса вкуса на ястието. Ако сосът ви стане гъст, няма проблем, добавяте още течност. Въпрос на вкус. Този сос е подходящ за много ястия. Беше много популярен в училищната столова и казармата.

Добър апетит!

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта