Регистрация

Как да си направя домашна бира

Как да си направя домашна бира
Трудно   |   Порции 30-60   |   Видяна: 8789

Тъмна пшенична бира Dunkelweiss.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

Зърно:

  • 226 г декстрин/карапилс
  • 226 г карамелен малц Carared
  • 149 г Carafa I

Екстракт:

  • 3175 г екстракт пшеничен малц

Хмел:

  • 56 г Hallertauer

Мая:

  • Hefeweizen Ale

Добавки:

  • 1 таблетка Whirlfloc
  • лед
  • 3/4 ч захар
  • вода

Специално оборудване:
* Ако използвате торбички за зърно или хмел, ще е много по-лесно отделянето на продуктите. Не са задължителни, ако имате хубав филтър или сито.
* Ферментационен съд от 25-30 литра (стъклена дамаджана или кофа).
* Аеротапа.
* Тръбичка за претакане.
* Маркуч.
* Маркуч за пълнене на бутилките.
* Бутилки. (Също и капачки)
* Кофа за бутилиране.

Начин на приготвяне:

Варенето:

1. Загрейте 9.5 л вода до 68°C и натопете зърното при тази температура за 30 мин. Извадете зърното.

2. Кипнете водата.

3. Добавете екстракта от пшеничен малц. Добавете 14 г от хмела.

4. Варете 45 мин.

5. Добавете таблетката Whirlfloc и още 14 г от хмела.

6. Варете 15 мин.

7. Добавете последните 30 г хмел.

8. Преместете тенджерата в голям съд (например в мивката, ако е достатъчно голяма), пълен с лед и вода. Бъркайте непрекъснато сместа. Температурата трябва да падне до 25°C за около 5 мин. Извадете хмела от тенджерата. Изсипете съдържанието й през стелиризиран филтър в стерилизиран съд за ферментация (дамаджана или кофа). Добавете още 9.5 л вода. Затворете съда с аеротапата.

Ферментацията:

1. Оставете на хладно място без слънчева светлина. Най-добре при 20°C поне две седмици.

Бутилирането:

1. Кипнете 1/2 л вода с 3/4 ч захар докато захарта се разтвори.

2. (Използвайте стерилизирано оборудване и бутилки). Изсипете захарния разтвор в кофата за бутилиране.

3. Изсипете съдържанието на съда за ферментация в кофата за бутилиране и с помощта на маркуча за бутилиране напълнете бутилките. Затворете с капачки.

Консумирането:

1. Изчакайте поне седмица преди да консумирате.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 7 дни

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай
anonymous11-06-2013
Този метод е т.н. полуекстрактен - т.е. към основния екстракт - този на пшеничния малцов екстракт се добавя и екстракта извлечен чрез озахаряване на допълнителни карамелени малцове. Истинската бира, още повече посочения тъмен Вайцен (Dunkel Weizen) се прави от зърно-малц, вода, хмел и дрожди. 50% от зърното е пшеничен малц, другите 50% са един или няколко вида карамелен или друг тъмен ечемичен малц, както и голям процент светъл ечемичен малц (Пилс малц). Озахаряването става с помощта на 3 части вода спрямо зърното и минава през 3 паузи - 52гр. - белтъчна, 62-63 - озахаряване, 72-доозахаряване. Следва промиване при 78гр. с още 4 части вода и след като се събере всичко - следва варене час и половина без капак, по време на което се прави и охмеляването. А посочената странна таблетка е всъщност малко ирландски мъх съдържащ коагуланта карагенан. Служи да избистри от белтъци бирата. За вайцени обаче не се прилага ! Та такива ми ти работи. Истинските домашни пивовари изповядваме т.н. All Grain пивоварство - от зърно до халба. http://forum.beer-bg.com

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта