Регистрация

Зимнина от свинско с патешка мас



Зимнина от свинско с патешка мас
Средно   |   Порции 4-8 буркана   |   Видяна: 1806

Свинско месо в буркани с гарнитура от печени картофи с праз лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 01.12.2017

Свинските хапки в буркани са апетитно решение как да съхраните месото от закланото по Коледа прасе, така че да е сготвено и просто да затоплите и да имате своето вкусно основно с много мръвки. Това представлява свинското конфи, което приготвят Лора и Стоян, като уточняват, че трайността на бурканите не е с месеци и години, а само три седмици. Но е достатъчно време, през което да си отядете вкусно свинско и да не ви се налага да прекарвате още време в кухнята. Водещите показват и идеалната зимна гарнитура за свинско от печени картофи с праз лук и сухи чушки, която по желание можете да опикантите.

Първо се захващаме с месото като го режем на мръвки с големина около 5 см. След това приготвяме маринатата като в купата на чопъра смиламе заедно листа мащерка и магданоз, морска сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, праз лук и чесън. След това обтриваме месото с ароматната смес и прибираме в хладилника за един ден да се маринова. После разтапяме в тенджера с огнеупорни дръжки голямо количество патешка мазнина. Не трябва да кипва - внимавайте.

Месото се измива от маринатата под течаща студена вода и след това се подсушава. Пуска се в загрятата на 95 градуса патешка мас и след това отива във фурната с все тенджерата. Там трябва да прекара 5 часа на 90 градуса. После се охлажда и се премества в буркани. Залива се с патешката мазнина, като не се обират остатъците от дъното на тенджерата. Бурканите се затварят и се прибират в хладилник или зимник за до 21 дена. А когато ви потрябва свинското, вадите буркана, поставяте на топло, за да се отвърне и след това пресипвате в тиганче или тавичка и стопляте. Можете да използвате месото и за основа на зимни гювечи, като го запечете в компанията на зеленчуци. Можете и просто да стоплите и да сервирате, ако нямате време за готвене.

Лора и Стоян предлагат и апетитна гарнитура към тези мръвки, която може да бъде и постно зимно основно ястие. За нея се накисват сухи чушки в топла вода, сваряват се картофи в подсолена вода и се нарязва праз лук. След това в тиган със сгорещен зехтин се запържва празия лук с щипка сол до карамелизиране. Добавят се нарязаните на ситно сухи чушки, скилидка чесън, ким на зърна и по желание чили на прах. После идват и сварените и нарязани на кубчета картофи и всичко се запържва заедно. А на финала просто сервираме - вкусно и благоуханно.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта