Регистрация

Зеленчукова супа с броколи и сметана

Зеленчукова супа с броколи и сметана
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 149

Млечна супа с кашкавал и сметана, картофи, моркови, броколи и украса от соленки от тортиля.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1-2 глави лук (около 170 г общо)
  • 1 с.л. олио
  • 400 г моркови
  • 550 г картофи
  • 1,5 л зеленчуков бульон (или вода с универсална зеленчукова подправка на прах за супи)
  • 500 г броколи
  • 300 мл течна млечна готварска сметана
  • 1 с.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер (не слагайте, ако бульонът е солен)
  • 250 г кашкавал

За тортиля лентичките (по желание):

  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. сушен риган
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 тортили или арабски хлебчета (може и 1 лаваш от по-малките)

Начин на приготвяне:

1. Лука наситнете, а моркова нарежете първо на четвъртини по дължина, а след това наситнете четвъртините на кубчета. Картофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета.

2. Сгорещете олиото в голяма тенджера и запържете в него лука до прозрачност. Добавете моркова, гответе до леко омекване, после вкарайте и картофите и гответе като бъркате няколко минути.

3. Залейте с бульона, изчакайте да кипне и похлупете с капак. Оставете да се вари на умерена температура за 15-20 минути.

4. През това време си рендосайте кашкавала и накъсайте броколито на съцветия. Следва да разрежете всяко цветче на 3-4 по-малки розички. От 500 г броколи след почистването на ненужните част ще ви останат около 300 г, но те са достатъчни.

5. Ако ще правите тортиля лентички за украса и хрупкав елемент в ястието, смесете червения пипер, ригана, чесъна на прах и солта в купичка и залейте със зехтина. Разбъркайте на каша. Нарежете на лентички тортилите, лаваша или арабските питки, прехвърлете лентите в купа и залейте с кашата от подправки. Разбъркайте. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене и разрохкайте. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 7 минути.

6. Изсипете броколите и сметаната в супата, изчакайте да кипне, добавете кашкавала и сол и пипер при необходимост. Захлупете с капак и оставете да ври 5 минути.

7. Сервирайте супата топла с поръска от лентичките препечена тортиля с подправки.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта