Зелева салата с консерва риба и моркови
Руска редена салата със зеле и моркови, риба и пъдпъдъчи яйца.
Необходими продукти:
- 1 консерва риба в собствен сос или зехтин от 250 г (риба тон или сьомга)
- 6 пъдпъдъчи яйца (може и 3 кокоши)
- 1 сладко-кисела ябълка
- 1 малка или 1/2 голяма глава зеле
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 1 опаковка майонеза
- 100 г твърд кашкавал
- сол
Начин на приготвяне:
1. Това е поредната тежка руска салата и като такава, тя се реди на пластове. Затова първо си правим заготовките по следния начин:
2. Морковите се измиват добре, при нужда се обелват и се пускат във вряща вода за 5 минути. След това се шокират със студена и се рендосват на едро ренде. Слага се малко сол.
3. Пъдпъдъчите яйца се варят. След това се белят и с нож се режат на малки кубчета. Посолявате се леко.
4. Зелето се наситнява. Лукът също, но всичко се слага в отделни съдове и се ръска малко сол.
5. Кашкавалът се рендосва.
6. Рибата с все соса на консервата се прехвърля в чиния и се намачква с вилица.
7. Ябълката се обелва, почиства от сърцевината и се рендосва на едро ренде.
8. В голяма чиния или стъклена купа започва реденето на салатата. 3/4 от зелето (на око) се слага на дъното и се маже с майонеза. Следва рибата, пак майонеза, после лук и майонеза, след това моркови и майонеза, ябълка и майонеза. Отгоре се поръсват яйцата, а върху тях останалото зеле, останалата майонеза и на финала - кашкавала. Можете да украсите със зелено листенце или да оставите просто с кашкавалената завивка.
Тази салата се яде директно от блюдото, затова сервирайте я в средата на трапезата и просто сложете достатъчно вилички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ