Регистрация

Здравословна шоколадова торта без захар

Здравословна шоколадова торта без захар
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 7780

Полезен кекс с боб, но без вкус на боб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 консерва от 420 г черен боб без подправки или 1 ½ чаша сварен боб, какъвто и да е цвят
  • 5 големи яйца
  • 1 с.л. чист ванилов екстракт
  • ½ ч.л. морска сол
  • 6 с.л. органично масло или студено пресовано кокосово масло
  • ¾ чаша еритритол + ½ ч.л. чист екстракт от стевия или ¼ -1/3 чаша мед + 1
  • 1 ч.л. стевия или 1 чаша подсладител „Спленда”
  • 6 с.л. неподсладено какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода за хляб
  • 1 с.л. вода (пропуснете, ако използвате мед)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 С. Намажете форма за кекс с размер 22 см. със зехтин или тънък слой масло. Наръсете дъното и стените на тавичката с какао и я тръснете леко, за да се разпредели равномерно. Изрежете кръг от хартия за печене и покрийте дъното на тавичката, след което леко го намажете с мазнина.

2. Отцедете и изплакнете боба в цедка или гевгир. Внимателно изтръскайте цялата вода. Пуснете в блендера боба, 3 яйца, ванилията, стевията (ако използвате) и солта. Пюрирайте на висока степен докато сместа се втечни напълно. Не бива да има бучки! Добавете и разбъркайте какаото на прах, бакпулвера и содата за хляб. Разбийте маслото с подсладителя (еритритола или меда) до получаването на пухкава смес. Добавете останалите две яйца, като разбърквате по минута след добавянето на всяко яйце. Съединете бобената смес с яйчената и ги разбъркайте. Накрая добавете какаото и водата (ако използвате вода) и разбъркайте в блендера тестото за 1 минути на висока степен, за да стане гладко.

3. Прехвърлете тестото в тавичките и го изгладете отгоре. Хванете здраво тавичката и я тупнете няколко пъти в плота, за да излязат балончетата въздух, ако има такива.

4. Изпечете на 180 С за 40-45 минути. Кексът е готов когато повърхността му е закръглена и твърда на пипане. Оставете го да изстине до стайна температура и го покрийте с найлоново фолио. Най-добре е да оставите кекса да престои една нощ, тогава е най-вкусен. След 8 часа кексът няма да има дори и помен от вкус на боб! За да приготвите торта с 2 или 3 блата, изравнете блатовете с къдрав нож и охладете преди сервиране.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 2 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта