Регистрация

Домашно сладко от кайсии с индрише



Домашно сладко от кайсии с индрише
Лесно   |   Порции 2-3 бурканчета   |   Видяна: 1967

Кайсиево сладко по рецепта на баба.

Оцени рецептата
Любима рецепта

В сезона на пресните плодове няма по-хубаво кулинарно всеотдайничество от това да си сложим буркани с домашен марамалад от кайсии. Това е лесна работа и далеч не е само занимание за пенсьонери. Защото друго си е домашен конфитюр от кайсии - в него няма консерванти, желиращи агенти и куп вредности, традиционни за голяма част от фабричните сладка. А в канала Dazzle Spoon виждаме, че работата е лека и лесна.

Първо кайсиите се измиват и се разделят на половинки. Следва всяка половинка да разрежете на 4 части и да съберете парченцата в голяма тенджера. Засипете с много захар. Лесно ще запомните - теглото на захарт трябва да е половината от теглото на обезкостения плод. Значи за 1,2 кг кайсии ще отиде около 500 грама захар. Множко е, но все пак правим сладко.

Засипаните със захар плодове се оставят на стайна температура за 2-4 часа, за да пуснат соковете си. Следва да преместите съда на котлона и да кипнете. 10-15 минути дръжте на умерен огън и разбърквайте периодично. После пуснете две-три листенца индрише, ако имате, засилете още степента и в следващите 15 минути бъркайте и отпенвайте, ако се появи гъста пяна. Потъмняването и образуването на гланц в бульона са показатели за готовност.

Готовото сладко от кайсии се пресипва в стерилизирани сухи буркани. За целта можете да измиете добре съдовете и да ги сложите без капак във фурната на 100 градуса докато се готви мармаладът. Докато още и буркани, и сладко са врели, затворете капаците.

Честито! Имате вкусен домашен конфитюр от кайсии.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта