Регистрация

Домашно пюре за готвене с домати, чушки и моркови

Домашно пюре за готвене с домати, чушки и моркови
Средно   |   Порции 12   |   Видяна: 8316

Вкусна зимнина с млени зеленчуци за всякакви манджи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 10 кг домати (най-вкусна става лютеницата с червени; можете да си купите и леко презрели)
  • 2,5 кг червени чушки
  • 1,5 кг моркови
  • 2-4 връзки магданоз (зависи от големината на връзките)
  • 100-150 г фина сол
  • 200 мл олио
  • 35 аспирина (или 15 мл салицил, ако консервирате с него)
  • 12 буркана

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре зеленчуците и магданоза.

2. Обелете доматите. Ако люспите са упорити, шокирайте ги за 10 сек. във вряла вода.

3. Прекарайте през месомелачка доматите, чушките (почистени от семките и дръжките), морковите и магданоза и разбъркайте в кофа или голям съд смлените зеленчуци.

4. Добавете солта, аспирините – стрити на прах (или салицила) и напълнете буркани със сместа. Ще ви трябват около 12 буркана от 0,5 мл.

5. Оставете по 1 пръст разстояние до капачката, което напълнете с олио, така че да не остава въздух.

6. Запечатайте хубаво и приберете на хладно място за зимата.

Подходящо е за сос, в който да закъкрите всякакви меса, да полеете гювеч или да овкусите боб, ориз и картофи. Можете да използвате като добавка към пица или паста. В някои части на България зимнината просто се смесва с накълцан чесън и се превръща във вкусна разядка, с която да хапнете препечена филийка или да се сгреете с чаша ракия в студените дни.

 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2.30 ч.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
5
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта