Домашни маслени сладки с варен жълтък
Курабийки с масло, ванилия, какао и мармалад.
Необходими продукти:
- 250 г масло или маргарин
- 1/2 ч.ч. захар (110 г)
- 3 сварени жълтъка от яйца
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно (210 г)
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- пудра захар и ванилова захар за украса
- какао на прах за украса по желание
- мармалад за слепяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Размекнатото масло или маргарин размесете със захарта.
2. Жълтъците на сварените яйца извадете и намачкайте с вилица. Добавете ги към маслената смес.
3. Досипете брашното и бакпулвера към тестото, замесете и поставете в хладилник за 30 минути.
4. Охладеното тесто разточете на кора с дебелина 0,5 см.
5. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса. Застелете тава с хартиено фолио за печене или намазнете дъното.
6. От тестото изрежете формички според желанието си и ги наредете в тавичката, като оставите разстояние между тях. Най-вероятно ще ви трябват два тура за печене. Можете да печете и в две тави едновременно, но тогава намалете градусите с 20 и пуснете вентилатор.
7. След 20 минути сладките ще са готови. Наблюдавайте ги обаче след 10-тата минута и ако започнат да покафеняват, извадете веднага.
8. Можете да оваляте в пудра захар, смесена с пакетче ванилова захар за повече разкош. Направете го докато курабийките са още топли. Можете също да слепите сладките с мармалад или да ги поръсите с какао на прах през цедка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ