Регистрация

Домашна основа за пица

Домашна основа за пица
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 5114

Направете си семейна пица от брашното до запечатващия кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • ½ чаша топла вода (40 С)
  • 1 чаша хладка вода
  • 4 чаши брашно
  • 1 с. л. сол
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 пакетчета активна суха мая

За соса:

  • 4 чаши нарязани на кубчета домати
  • 2 с. л. зехтин
  • 6 ч. л. захар
  • 3 ч. л. сушен риган
  • 4 ч. л. сушен магданоз
  • 3 ч. л. босилек
  • 1 ч. л. сушен розмарин
  • 1 ч. л. чеснова сол
  • ¼ ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. семена от копър
  • кашкавал (по избор)

Начин на приготвяне:

Тестото:

1. Смесете маята с ½ чаша брашно и ½ чаша топла вода в купичка и я покрийте с найлоново фолио. Оставете да се надигне за 15 минути и разбъркайте, за да спадне.

2. Отделно смесете 2 чаши брашно със солта, 1 чаша хладка вода и олиото.

3. Добавете към тях сместа с маята.

4. Разбъркайте и добавете останалото брашно.

5. Размесете за 15 минути върху набрашнена повърхност (10 минути в кухненски робот) до получаването на гладко тесто.

6. Поставете тестото в купа, наръсете го с брашно и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го настрана докато увеличи двойно обема си (1 до 2 часа).

Соса:

1. Загрейте малко зехтин в тенджерка на средно силен огън.

2. Свалете топлото олио от котлона и прибавете ригана, магданоза, босилека, розмарина, семената копър, червения пипер и чесновата сол. Разбъркайте и оставете настрана за 20 секунди.

3. Добавете доматите и захарта. Разбъркайте и сложете да поври на слаб огън без капак за 20 минути.

4. Ако предпочитате соса по-рядък, пюрирайте всичко в блендера.

5. За да е по-добър вкуса, оставете соса в хладилника за една нощ.

Приготвяне на пицата:

1. Загрейте предварително фурната на 230 С.

2. Сплескайте тестото и го разточете върху набрашнена повърхност.

3. Леко намажете със зехтин две кръгли тавички с размер 30 см. Поставете тестото в тавичките и го разтеглете, така че да покрие и част от стените. Оставете да почине 10-15 минути.

4. Разстелете соса върху тестото, настържете отгоре кашкавала и гарнирайте по ваш вкус.

5. Запечете за 10-15 минути или докато блатът добие златист цвят.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта