Регистрация

Домашен конфитюр от сини сливи

Домашен конфитюр от сини сливи
Трудно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 18075

Печено домашно сладко от сини сливи за палачинки, сандвичи, бухти или мекици.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 7 кг сини сливи
  • 2 кг захар
  • 2 пликчета лимонтозу
  • буркани с големина по ваш избор, които да съберат 2,2 литра готов продукт

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво сините сливи, махнете костилките и ги прекарайте през месомелачка. Не се притеснявайте, ако плодовете са по-меки – това няма да попречи на конфитюра.

2. Изсипете смлените плодове в разлата (с много широко дъно) тава и ги смесете хубаво със захарта.

3. Пуснете ги да къкрят 2 часа на умерен огън, като периодично разбърквате.

4. Махнете сместа от огъня за 3 часа, за да могат плодовете да попият захарната част от сока си.

5. Върнете отново на огъня. Разбърквайте периодично. Сладкото е готово, когато лъжицата очертава чиста пътечка, минавайки по дъното на тавата. Ще му трябват още около 3 часа.

6. Когато пътечката вече се получава безпроблемно, изсипете двата пакета лимонтозу и разбъркайте добре. Оставете на огъня още 10 мин.

7. Загрейте леко предварително подготвените буркани във фурна. Внимавайте да не ги прегреете, защото могат да се спукат. Ако денят е слънчев, може да ги затоплите и на пряка слънчева светлина.

8. Докато конфитюрът е още врял, напълнете плътно бурканите с него и завинтете капачките. Оставете ги с капачките надолу да изстиват 3-4 дни.

9. Съхранявайте на хладно място.

 

Полезни съвети:

* Най-добре си отделете един от почивните дни за направата на този конфитюр, защото ще изисква голяма част от времето и вниманието ви.

** Това сладко е изключително подходящо за топинг на сандвич с масло. Можете да го използвате и като плънка за палачинки или за потапяне на мекици и бухтички.

*** Веднъж направен, ако не го отваряте, конфитюрът може да издържи няколко години. Така че можете да удвоите или утроите дозите. Ако количеството е по-голямо, може да ви се наложи да го печете на 2 пъти, защото ще стане прекалено много за една тава.

**** Ако не изядете всичко през зимата, помнете, че конфитюрът от сини сливи е разкошен топинг за сладолед. 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 4 часа
Време за готвене: 6 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
1
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта