Регистрация

Доматено-чеснова супа с пролетни зеленчуци

Доматено-чеснова супа с пролетни зеленчуци
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3046

Супа с тиквички, домати, моркови и гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3.5 кг цели италиански домати, за предпочитне сан марзано
  • три чаши бульон (използвах агнешки) или вода
  • толкова чесън, колкото обичате (аз използвах около 8 скилидки)
  • 3 чаши цветни зеленчуци (използвах равни количества нарязани на кубчета моркови, лук, целина, цветно зеле и гъби портобело)
  • 1 малка тиквичка нарязана на резени от 1,5 см
  • 2 шепи горчиви зеленчуци (синап, италиански броколи, зеле с гладки листа, карфиол, може и спанак)
  • ½ чаша бяло вино
  • хубав зехтин
  • 1 с.л. пресен босилек
  • ½ с.л. млян червен пипер
  • ½ с.л. лимонова кора или 1 с.л. лимонов сок
  • сол, пипер
  • прясно сирене рикота и препечен хрупкав хляб за сервиране (и двете се приготвят за нула време)

Начин на приготвяне:

Една наистина вкусна супа/задушено, която адаптирах от рецептата на Mарк Битман. В моя вариант използвах продуктите, с които разполагах в ранната, дъждовна пролет: имам зелени зеленчуци и приятни пресни зеленчуци, но летните домати още ги  няма, затова използвах консервирани. Отнема около час да се приготви и е за четири порции.

1. Загрейте фурната на 190 градуса.

2. Нарежете всички домати на две. Оставете повечето течност да се отцеди в консервата. Оставете я за по-нататък. Обелете и намачкайте чесъна.

3. Поставете на тава за печене на сладки, поръсете със зехтин и овкусете със сол, пипер и каквито други подправки обичате (тим и розмарин придават добър вкус, но не прекалявайте с тях)

4. Печете във фурна за около 30 минути, като ги обръщате 1-2 пъти, или докато доматите са леко сухи и започнат да се карамелизират по краищата.

5. Когато са почти готови, загрейте една супена лъжица зехтин в голям тиган с дебело дъно или тиган уок. Задушете цветните зеленчуци за около 15 минути или докато всичко започне да омеква и стане по-цветно. Добавете виното и оставете да се сготвят.

6. Добавете бульона, доматите, тиквичките, зелените зеленчуци, босилека и отново щипка сол и пипер. Оставете да заври леко, после намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.

7. Добавете лимоновия сок/кора и ако искате, поръсете със зехтин точно преди сервиране. Във всяка купа сложете натрошено  прясно сирене рикота и малко черен пипер.

 

Източник: opensourcefood

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта