Регистрация

Десерт с череши и панакота

Десерт с череши и панакота
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 6616

Вкусотийка с кисело мляко и обезкостени череши.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 125 г пшенично брашно
  • 60 г масло
  • 50 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • щипка сол

За панакотата:

  • 300 г кисело мляко
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 1,5 ч.л. желатин
  • ½ ч.л. лимонов сок

За черешовото желе:

  • 500 г череши, разрязани на половинки и изчистени от костилките
  • 2 с.л. захар
  • 1,5 ч.л. желатин
  • ½ ч.л. лимон
  • ¼ ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

1. Смесете размекнатото масло със захарта и бъркайте в продължение на 5 минути. Добавете жълтъка, бъркайте още 3 минути. Прибавете солта и брашното и разточете до получаването на гладко тесто.

2. Сложете тестото в хладилника за около 30 минути.

3. Запечете тестото за 20 минути в предварително загрята на 180 С фурна.

4. Сложете черешите в тенджерка, добавете захарта, лимоновия сок и водата и варете 5 минути.

5. В отделна купичка смесете желатина с 2 с. л. вода. Когато се разтвори желатина, прибавете го към черешите, които трябва да са леко охладени (не врящи).

6. Затоплете киселото мляко на водна баня, прибавете ванилената захар, лимоновия сок. В отделен съд разтвореже желатина с 2 с. л. вода и го прибавете към киселото мляко.

7. Сложете и панакотата и черешовото желе в хладилника и когато са полустегнати, разпределете панакотата върху блата и върнете в хладилника. След 10-15 минути прехвърлете най-отгоре и слоя с черешите.

8. Върнете в хладилника за 1 час.

9. Сервирайте десерта, украсен с листа прясна мента.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
250
4 мн. добре
6
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта