Регистрация

Голабки - зелеви хапки със сос

Голабки - зелеви хапки със сос
Средно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 3916

Зелеви сарми с телешка кайма и доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1-2 зелки
  • 2 филийки стар хляб
  • 340 г телешка кайма
  • 1 глава лук, наситнен
  • 2 с.л. масло
  • 1 яйце
  • 1 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. пипер
  • 1 ч телешки бульон

За соса:

  • 3 с.л. брашно
  • 3 с.л. масло
  • 3 с.л. доматено пюре
  • сол
  • пипер
  • захар
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Сварете зелето достатъчно, че листата му да се отделят свободно, без да ги късате.

2. Подберете 10 - 12 от най-големите листа и подрежете твърдата част, така че да може да се навият лесно на руло.

3. Накиснете хляба във вода и го отцедете.

4. Смесете с каймата много добре.

5. Запържете лука в маслото до златисто.

6. Прибавете яйцето, солта и пипера към каймата.

7. Разделете на порции с броя на листата зеле.

8. Навийте здраво на руло, като притиснете краищата много добре - може да завържете с конец, ако желаете. Ако листата са много малки, навийте по две.

9. Нарежете част от останалите зелеви листа и ги сложете на дъното на голяма тенджера.

10. Подредете сармичките отгоре и прибавете бульон.

11. Изчакайте да заври, покрийте и оставете да къкри на слаб огън за около 30 мин.

12. Подредете в чиния и полейте със соса.

13. Поднесете с варени картофи.

На соса:

1. Пригответе сос от сгорещено масло и запържено в него брашно.

2. Прибавете доматеното пюре и бульона от пълнените зелеви листа и разбъркайте до получаването на гладък сос.

3. Прибавете сол, пипер, захар и червен пипер на вкус и оставете да къкри за около 5 мин.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта