Регистрация

Българско предястие с масло, сирене и мед



Българско предястие с масло, сирене и мед
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 2222

Бял мъж или сиренена каша с масло по български.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 29.06.2017

Една забравена българска рецепта за каша със сирене и масло възраждат Лора и Стоян, като разказват и историята на родното ястие. То се казва Бял мъж, защото се приготвя с бяло сирене - по възможност домашно и още прясно. Тъй като днес малцина могат да си намерят продукта в този вариант, се налага да бъде направен компромис. Ястието наподобява френското Фондю по текстура и състав, а визията му се доближава до тази на качамак със сирене. Покапана с мед или плодово сладко, кашата става страхотно мезе за вино. Ето и как се прави:

Масло и сирене се нарязват на кубчета и се загряват в касерола. Щом започнат да се топят, се долива вода и се бърка непрестанно до получаването на еднородна сиренена гладка смес. Не се притеснявайте - няма да отнеме много време. След това отново при непрестанно бъркане на порции се прибавя брашното и щом маслото избие, ястието е готово. Прехвърля се в голяма купа или индивидуални купички и се изчаква да се охлади. А след това идва ред на импровизацията - можете да го поднесете в модерен солен вариант, като натрошите синьо сирене или рендосате жълто сирене. Можете да изберете и красивата комбинация на сирене с мед или плодове, като покапете с домашен конфитюр например. Преценете как ще ви е най-сладко или си разделете направената каша на две части и опитайте с различни топинги. Чаша вино се връзва идеално с този сиренен български ордьовър.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 20 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта