Буженина - печено свинско по руска технология
Свинско с чесън и майонеза във фолио на бавен огън.
Необходими продукти:
- 2 кг крехко шаресно свинско без кост (основно за тази рецепта се използва месото между ребрата и кожата, но можете да изберете и друга мръвка от прасето)
- 150 г майонеза
- 2 глави чесън
- сол, пипер, мащерка, лют пипер и други подправки, които обичате
Начин на приготвяне:
1. Измийте месото и го надупчете с вилица по всички повърхности. Почистете едната глава чесън, шпиковайте месото и приберете скилидките в дупките. Втората глава чесън почистете, минете през преса и обтрийте с нея месото. Смесете майонезата и подправките и намжете хубаво мръвката.
2. Увийте местото в алуминиево фолио. Сложете няколко пласта фолио за по-сигурно. Трябва да сте убедени, че сосът, който се образува при печенето няма да изтече или да се изпари. Това е една от основните тънкости на готвенето на тази рецепта. След това поставете вързопа в тавичка и оставете вкусотията да се готви във фурна на 180-190 градуса за 2 и 1/2 часа.
3. Спрете фурната, но не бързайте да вадите месото, нито да го разгръщате от фолиото. Нека постои в печката още 40 минути, пък дори и час. Това е времето, в което мръвката дърпа обратно в себе си отделилия се по време на печене сос. Само така ще стане уникално сочна и неустоимо вкусна.
А сега е време да наточите червено вино, защото това месце моли да бъде хапнато в компанията на бакхусовия еликсир.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ