Белгийски бисквитки
Могат да се съхраняват няколко седмици в добре затворена метална кутия.
Необходими продукти:
За бисквитките:
- 350 г брашно
- 250 г кафява захар
- 175 г масло (на стайна температура)
- 1 жълтък
- 10 г бакпулвер
- 4 ч. л. мляко
- щипка сол
Възможни подправки:
- канела
- индийско орехче
- джинджифил
- анасоново семе
- карамфил
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, захарта, бакпулвера и щипка сол.
2. Добавете подправките. Можете да добавите 1 ч.л. канела и 1/4 ч.л. индийско орехче, джинджифил, анасоново семе и карамфил на вкус. Може да се сложи и смлян бял пипер, а също и червен, но без да се прекалява.
3. Добавете маслото, първо с вилица го размекнете и натрошете, след това с ръце смесете с брашното и захарта. Трябва да се получи по-скоро нещо като мазна захар, а не като тесто.
4. Направете кладенче в средата и добавете жълтъка в дупката. Омесете с ръце.
5. Направете друго кладенче в средата и добавете млякото. Омесете отново и продължете да бъркате. Тестото е станало, когато залепва за ръцете ви, но не и за повърхността.
6. Разточете тестото върху хартия за печене, метално фолио или кухненска кърпа и оставете на хладно (например в хладилника) за една нощ.
7. Загрейте предварително фурната на 175° C.
8. Извадете тестото и изрежете кръгли бисквитки с дебелина от около 3-4 мм. Можете да използвате и формички за сладки.
9. Печете на 175°С за около 25 мин. Бисквитките трябва леко да се повдигнат. Можете да проверите дали са готови като почукате с лъжица. Ако по лъжицата залепва тесто, значи още не са готови. Ако започнат да почерняват по краищата, значи са препечени.
10. Оставете да се охладят около 25 мин. Така бисквитките ще се втвърдят и ще станат истински белгийски бисквитки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ