Регистрация

Безмесна паста със сирена



Безмесна паста със сирена
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1729

Паста в сметанов сос със сирена и масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Макароните продължават да са едно от типичните италиански ястия, които бабите ни са свикнали да побългаряват, правейки ги в тава на фурна с мляко, бяло сирене и захар. Е, това си е роден вариант, в който да използваме суровината, но има и по-модерни начини да си я сготвим, като пак може да бъде страхотно основно, но да има съвременна нотка и елегантна частица в себе си. Именно такава рецепта за макарони със сирене ни показва каналът Хапка, като обаче не се спира на балканския саламурен продукт, а комбинира гауда с чедър и ементал, а млечния сос обогатява с масло, индийско орехче и сметана. Така се получава гъста текстура, в която пастата плува наистина в свои води.

Първо трябва да си сварим макароните ал денте. Това означава да са леко недоразварени в средата, за да хрупкат и да радват със своята стегнатост. Разбира се, вместо макарони, можете да използвате друг вид паста по желание, но най-добре се придържайте към правилото - на 100 г паста се слга 1 литър вода и 1/2 ч.л. сол. Водата трябва да заври, след това се подсолява и чак после се пуска пастата в нея. Готви се между 3 и 5 минути в зависимост от спецификите на тестеното изделие. То се исипва още врящо в гевгир и се шокира под студена течаща вода, за да се спре процеса на готвене. Ако просто оставите макароните, дори и отцедени от водата, те ще слепнат и ще се разкашкат. Така че нека се учим от опита на италианците.

След това се прави соса - в дълбок и голям тиган се разтапя масло и се добавя брашно, като се бърка до разпад на бучките. Трябва да стане бързо, за да не загори. После се долива млякото и сметаната, а щом и те се позатоплят, се изсипва микса от рендосани сирена и се подправя с горчица, сол, индийско орехче и пушен пипер. Щом сирената се разпаднат на влакна, изиспваме и макароните в тигана. Готвим няколко минути докато паста и сос започнат да къкрят в единна симбиоза. След това сваляме от котлона и разпределяме в индивидуални порции. По желание отгоре можете да поръсите с хлебни трохи, още пармезан, наситнен магданоз, пресен босилек и капки зехтин или разтопено масло. Авторите изчисляват, че порция от изкушението ще ви струва около 2 лв. Заслужава си да го сготвите в домашни условия.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. кекс
  2. Пица
  3. 27
  4. квас
  5. 29
  6. пита
  7. Чер
  8. омо
  9. Пост
  10. ча

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта