Регистрация

Бански чомлек с телешки джолан



Бански чомлек с телешки джолан
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 604

Телешки джолан с картофи и лук в гърне.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Чомлек по бански е традиционно народно ястие, което се готви в земен гювеч. Именно от турското название за гювеч и идва и името на рецептата. Традиционно се прави за празници от месо, картофи, лук и вино, които се готвят на бавен огън. А как точно се прави типичният телешки гювеч с картофи, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Картофите и лукът се режат на едро, а джоланът - по възможност на напречни дебели пържоли, за да остане костта в средата. Но и да вземете просто месо без кост, както и да замените телешкото със свинско - няма да е грешка. Редят се половината зеленчуци, подправят се със сол, пипер, бахар, дафинов лист. Върху тях полягват пържолите, а отгоре се изсипват останалите зеленчуци. Полива се с бяло вино и се прави тесто за запечатване на капака. Затваря се плътно.

Ястието се пече на 5-6 часа на слаб огън. А какви са точните продукти и стъпки на направа - гледайте във видеото на Звездев по-горе.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 6 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта