Бански чомлек с телешки джолан
Телешки джолан с картофи и лук в гърне.
Чомлек по бански е традиционно народно ястие, което се готви в земен гювеч. Именно от турското название за гювеч и идва и името на рецептата. Традиционно се прави за празници от месо, картофи, лук и вино, които се готвят на бавен огън. А как точно се прави типичният телешки гювеч с картофи, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.
Картофите и лукът се режат на едро, а джоланът - по възможност на напречни дебели пържоли, за да остане костта в средата. Но и да вземете просто месо без кост, както и да замените телешкото със свинско - няма да е грешка. Редят се половината зеленчуци, подправят се със сол, пипер, бахар, дафинов лист. Върху тях полягват пържолите, а отгоре се изсипват останалите зеленчуци. Полива се с бяло вино и се прави тесто за запечатване на капака. Затваря се плътно.
Ястието се пече на 5-6 часа на слаб огън. А какви са точните продукти и стъпки на направа - гледайте във видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ