Бананов фостър чийзкейк
Бананов чийзкейк с карамел и ром.
Необходими продукти:
За чийзкейка:
- 450 г крема сирене
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 2 банана, замразени и размразени след това (можете да използвате и смачкани банани)
- 30 мл ром
За карамела:
- 2 с.л. масло
- 1/4 ч кафява захар
- 1/4 ч.ч. ром
- индийско орехче и канела на вкус
- 2 корички за пай с големина 22,9 см
Начин на приготвяне:
1. На чийзкейка: Смесете на паста крема сиренето, царевичното нишесте и захарта с миксер до хомогенност. Прибавете яйцата едно по едно като изчакате първото изцяло да се слее със сместа, преди да сложите другото. Сипете вътре бананите и рома и блендирайте до хомогенност. Ако все още има късчета банан, няма проблеми. Излейте сместа в паените корички и оставете във фризера за 10-15 мин.
2. На карамела: Сложете маслото и кафявата захар в масивен тиган на средно ниска температура. Прибавете индийското орехче на вкус (използвах около 1/4 ч.л.) и разбърквайте докато започне да кипи и водата е попила напълно. Изключете котлона, налейте рома и запалете ВНИМАТЕЛНО със запалка за свещи (с дълго тяло). Върнете карамела на огъня и поръсете с малко канела, докато пламъците все още горят. (Стават искрички!) Гответе докато пламъците угаснат и махнете от огъня.
3. Извадете охладените чийзкейкове от фризера и разделете карамела върху двата. В помощта на нож направете вълнички от карамела. Не бъркайте прекалено, за да не се смеси всичко.
4. Печете на 160ºС 45-50 мин. Изключете фурната и оставете чийзкейковете в нея още час. Охладете и оставете в хладилник преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ