Регистрация

Ароматен кус-кус със зеленчуци

Ароматен кус-кус със зеленчуци
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 10229

Пикантен кус-кус с чушки и моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • кус-кус (1,5-2 чаши, определете количеството според вкуса си)
  • 1 голям морков, нарязан
  • 2 средни глави лук, едро нарязани
  • 1 червена чушка (камба), нарязани на кубчета
  • 1 малка тиквичка, нарязани на кубчета
  • 2 сушени на слънце домата (в слънчогледово масло), нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • джинджифил на прах
  • 1 ч. л. къри на прах
  • 1 ч. л. сушен магданоз (по-добре да използвате пресен)
  • 2 с. л. балсамов оцет (по избор)
  • соев сос
  • 1 ч. л. олио с люти червени чушлета (по избор)
  • 30 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Това е много просто, но богато блюдо с кус-кус, което може да се сервира, както за основно ястие, така и за гарнитура. Направете няколко минутна пауза след всяка стъпка, не бързайте.

1. Изсипете кус-куса в голяма купа и добавете вряща вода. Поръсете с малко от олиото с люти червени чушлета. Оставете кускуса да абсорбира водата и да набъбне.

2. В голям тиган загрейте малко олио и добавете лука. Оставете да се пържи на средно висока температура, като бъркате от време на време, докато сместа се леко карамелизира.

3. Добавете балсамовия оцет и соевия сос и разбъркайте.

4. След като водата се изпари, добавете моркова и поръсете с джинджифила.

5. Добавете сушените домати и малко от олиото, в което са били потопени. Разбъркайте добре.

6. Добавете тиквичката и чушката, разбъркайте отново и намалете огъня.

7. Добавете кускуса, разпределете го добре, но не смесвайте.

8. Смачкайте скилидките чесън, като натискате отгоре с нож, след което ги нарежете и добавете към сместа. Покрийте с капак и оставете да ври за известно време. В този момент кус-кусът попива всички аромати, за което му е нужно време.

9. Поръсете с магданоз, проверете дали солта е по ваш вкус. Добавете соевия сос, врящата вода и подправка по ваш избор. Разбъркайте и похлупете отново, за да не се изпари течността.

10. Поръсете с къри на прах, разбъркайте за последно и сервирайте.

Съвети:

1. Ако предпочитате морковите и тиквичките да бъдат по-хрупкави, ги добавете по-късно.

2. Олиото с люти червени чушлета не е задължително, но придава добър лютив вкус.

3. Добавете още лук и сложете по-малко кус-кус, ако приготвяте ястието за гарнитура. Тогава лукът трябва да се прибави малко преди ястието да е готово, не в началото.

 

Източник: opensourcefood

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта