Регистрация

Агнешкото на майстора

Агнешкото на майстора
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5022

Печено агнешко с ориз, гъби, кайма и ароматни подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Приготвянето на агнешкото си е цяла наука. Рецептата, която споделям с вас е "крадена" от голям кулинар и произведена от мен. Наскоро бях на санаториум и "съкилийник" ми беше главният готвач на голям черноморски хотел - кулинарят Бат Ники. Човекът е професор в областта на готвенето и тази рецепта е от него, като съм направил малки подобрения. Моите близки за Великден бяха впечатление за първото ми агнешко, приготвено в домашни условия.

Необходими продукти:

  • 1,5 кг агнешка плешка или бут
  • 500 грама агнешка кайма (може да заместите със свинска или смес)
  • 1 глава лук (може да се замести и с праз лук)
  • 500 грама гъби печурки (ако имате под ръка други, ще стане също интересно)
  • 2 ч.ч ориз
  • 20 мл бира или червено вино

* За да стане вкусно и да могат да го хапват и хора, които не консумират агнешко, защото им мирише, ви трябват доста подправки и чесън за шпиковане.

Подправки:

  • канела
  • индийско орехче
  • червен пипер
  • черен пипер
  • къри
  • куркума
  • майорана
  • мащерка
  • сух джоджен
  • сол

Начин на приготвяне:

За да ви стане добре агнешкото трябва да се подготви още от предишния ден. Първо се измива добре и подсушава. След това се шипкова с резенчета пресен чесън - аз използвам само бялата част. В дълбока купичка смесвате описаните по-горе подправки. (За мен дозата е по 1 ч.л. от всяка подправка. Вие можете да го направите на око и дори да добавите люта подправка, ако обичате да ядете по пикантно.) Хубаво омесвате подправките, за да се смесят подобно на шарена сол и със сместа хубаво натърквате вече шпикованото месо. Оставяте да преседи на студено или в хладилника 24 часа.

Пече се в средата на предварително загрята фурна без вентилатор. Препоръчвам ви дълбока тава, както е на снимката. Месото се поставя на дървена дъсчица, за да няма допир с дъното на тавата. В самата тава се наливат 1 литър вода и тавата се запечатва с алуминиево фолио за печене. Това количество месо се пече около 4 – 5 часа. На средата на печенето се маха фолиото. Пече се половината от оставащото време само на горен реотан, а след това само на долен. За да ви стане сочно може през 10 мин. да го обливате със соса от тавата.

На канапето: 1 час преди да стане месото трябва да започнете приготвянето на канапето върху което се сервира. Това е една от атракциите в блюдото. Първо се измива ориза докато водата му стане бистра, после в дълбока тенджера се изсипват 2 с.л. олио, в които запържвате ориза до прозрачност. След това го заливате с хладка вода докато се покрие с около 2 пръста. Добавете къри и сол на вкус. Приготвя се на най-силна степен на котлона докато заври, след това оставяте на най-слабата степен да се довари, като трябва да е със захлупен капак. Той ще се свари и поеме водата, а когато това стане, махнете от огъня.

Продължаваме нататък – нарежете гъбите и лука на ситно и в тиганче запържете леко, след това добавете каймата – за да може тя по-лесно за се изпържи и раздели на дребни късчета. Полейте с 20 мл. бира или вино. Когато каймата е готова, добавете 1 ч.л. канела и настържете индийско орхече на вкус. Отстранете от огъня и смесете с ориза в тенджерата. Това е вашето канапе.

Сервирайте яденето като в чиния направите пласт от канапето под формата на палачинка, а от горе сложите парче месо, полято със соса от тавата. Приятен апетит.

печено агнешко бутче с ориз и печурки

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
11
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта