Регистрация

Хрупкава история за Баба Марта с меденки от Сладки Мечти

10 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 2049
Хрупкава история за Баба Марта с меденки от Сладки Мечти

Откъде идва Баба Марта и как да я омилостивим, за да донесе здраве и пролетно настроение с вкусни сладкиши?

 

Скоро Баба Марта иде и всеки българин ще закичи сплетени в бяло и червено конци за здраве, любов и щастие. Но коя е усмихнатата старица, чакана от малки и големи с нетърпение, ще разкажем сега. Тя може да е блага и добра, да носи радост и да събужда природата за нов живот, но ако се ядоса, става свирепа и стоварва мраз над земята и в сърцата на хората. Събуди ли се гнева ѝ, Баба Марта има способност да вкаменява.

Легендата за Баба Марта и коя е Баба Марта в българския фолклор? Народното поверие разказва, че на върха на висока планина живеели три деца – Голям Сечко, Малък Сечко и сестра им Марта. И докато двамата братя се забавлявали да пращат мраз и виелици на земята и да гледат от високо как хората газят из преспи, носят дебели дрехи и мръзнат, то женското сърце на Марта се радвало да гони студа и да събужда природата за нов живот. Но тъй като братята били по-силни, сестра им трябвало да ги изчака хубаво да се налудуват и дълбоко да заспят, за да поеме тя контрола над времето и природата.

Добра или лоша е Баба Марта? Всяка година Сечковците сеели снежни преспи, а Марта ги топяла. Но понякога тя носела хубаво време, а братята отново връщали снега и студа. Тази игра можела да продължи повече от месец. Затова хората в подножието на планината чакали да се уверят, че братята спят дълбок сън. И чак тогава отивали да обработват земята и да извеждат стадата си. Но живяла в селото млада и непокорна девойка. Видяла тя един ден, че грее слънце, птиците пеят, кокичета, зюмбюли и лалета подават глави. Нарамила торбата и тоягата и подкарала овцете. Предупредили я съседите, че ще ядоса Марта, а блеенето може да събуди братята, но момата не с вслушала в думите на старите и мъдрите. Вместо това казала, че Марта е жена, а жените не си правят зло една на друга. Сестрата обаче я чула от върха и решила да покаже, че и тя има мъжка воля като братята си. И вместо да създава цветя, треви и слънчеви лъчи, тя повикала виелиците. Студът станал толкова силен, че овчарката и стадото се превърнали в камъни. Оттогава хората закичвали бял и червен конец, за да покажат, че уважават женската сила на Марта и вярват и в мощта на нейните стихии. А щом ги видела, сестрата се радвала, че я почитат и им пращала цветя, птичи песни и слънчеви лъчи.

Sweet Dreams сладки от мартеничкиХрупкави ръчно направени сладкиши за Баба Марта от Сладки мечти. Сладкарска работилница Sweet Dreams предлага различен и вкусен начин да почетете един от най-българските празници. С тях ще зарадвате Баба Марта, за да донесе тя във вашия дом, офис, училище или приятелска сбирка радост, щастие и здраве. Подарете на семейството, близките и колегите хрупкави меденки с тематична мартенска украса. Направете комплимент на любимия учител, скъпия колектив в службата или групата, която посещавате. Зарадвайте приятелите и подсладете и своя празник със сладките мартенички на Sweet Dreams.

Сладки мечти бисквити за Баба МартаМеденки мартенички на Сладки мечти. Това са ръчно замесени медени курабийки с масло и аромат на канела, джинджифил, карамфил и кардамон. Хрупкавата коричка носи наслада, а меката сърцевина се топи в устата, запазвайки вкуса на сладката за дълго време. Можете да поръчате вашите курабийки в индивидуални опаковки или в обща кутия. А Сладки мечти ще ги обагри за вас, за да се превърнат във вкусни мартенички за хрускане с удоволствие и настроение. Със сладкарската работилница можете да се свържете на тел. 0888-36-11-84 и на фейсбук страницата на Sweet Dreams.

 

Сладки по поръчка за март мартенички

 

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта