Регистрация

Хранене и превенция от рак на гърлото

25 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 13986
Хранене и превенция от рак на гърлото

Врелите напитки, пържените храни и лошата устна хигиена са сред най-честите причинители на карцином на ларингса.

Тревожна в световен мащаб е тенденцията, че ракът на гърлото по брой на обхванати жертви скоро ще измести така коварния рак на маточната шийка. Това споделиха гостите в предаването Преди обед по bTВ, решени да информират широката аудитория за възможните превенции от развитието на карцином на гълтателните пътища, както и за най-честите причини за появата му.

Устната хигиена след хранене е пряко свързана с развитието на рак на гърлото – заяви доц. д-р Александър Вълков – началник на клиниката УНГ към Университетската многопрофилна болница д-р Георги Стански – Плевен. Според експерта поддържането на добро орално здраве и чистота е основен метод за превенция от болестта. Той заявява, че има наблюдение в дългогодишната си практика, че хората, които вече са диагностицирани с болестта не умеят да поддържат адекватна устна чистота и дори в повечето случаи нямат зъби в следствие на немарливостта си.

Некачествените храни също могат да предизвикат рак на гърлото. Под „некачествени“ д-р Вълков разбира нездравословното меню, в което влизат много компоненти. Това са пържените ястия, вредните мазнини и добавените оцветители и консерванти, които във всеки случай повлияват на развитието на раковите клетки. Пушените меса са изключително вредни. Това важи и за изкуственбо обработените мръвки, които имат апетитен вид, но съдържат богата гама от канцерогенни микроелементи. Макар и в малки дози, консумирани ежедневно, те се натрупват и в даден момент се проявяват.

Липсата на здравословни продукти в менюто също е определяща. Трябва да се консумират плодове и зеленчуци, защото те помагат на тялото да се справи с редица нездравословни влияния на външния свят. Добре е да се приемат кисели млека, благородни мазнини, богати на антиоксиданти и да се сведат до минимум вредните навици като тютюнопушене и редовно приемане на алкохол.

Друго проучване на британски специалисти, публикувано през  2013 година пък доказа пряката връзка между честата консумация на топли напитки и рак на ларинкса. Експертите твърдят, че английския обичай чая да се консумира над 60 градуса е сигурен вредител на здравето, защото толкова висока температура буквално прогаря меките части на хранопровода и ги прави податливи на външните вредни влияния. Освен това може и да ги деформира и да предизвика мутации в клетките им.

В бритнаския доклад обаче изрично се упоменава още, че няма установена връзка между рака на гърлото и консумацията на студени храни, затова любителите на сладоледени десерти и студени напитки могат да се чувстват по-защитени спрямо чаените почитатели.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта