Регистрация

Салата Цезар няма нищо общо с Клеопатра

04 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1369
Салата Цезар няма нищо общо с Клеопатра

Как е създадена салата Цезар, защо се казва така и какви продукти има в прословутия ордьовър?

 

Една от модерните и обичани салати днес е Салата Цезар. Любимото предястие с основа от листни зеленчуци се среща в много варианти - без месо или пък с апетитно печено пилешко, панирано телешко или парченца риба; понякога с добавка от сирена, чери домати, яйца, крутони. Наред с многото продукти, допринасящи за пищността на блюдото, то крие в себе си и доста информационни заблуди, които днешният гастроном подминава, наслаждавайки се на вкуса на зеленчуковия ордьовър.

 

Защо Салата Цезар се казва Цезар? Първата заблуда е, че зеленчуковото предястие е кръстено на роденият преди Новата ера римски управник. Това обаче е пълна грешка. Цезар е римска титла, която наследниците на Гай Юлий Цезар добавят към имената си. Дори не е известно откъде идва думата, но италианската нотка в салатата идва по съвсем друга линия. Салата Цезар е кръстена на създателя си - Цезар Гардини - италиански готвач от началото и средата на XX век, който отваря собствен ресторант в Тихуана (Мексико). През 1924 г. екипът му се опитва да угоди на капризен клиент, а в кухнята не са останали почти никакви продукти. Тогава готвачите под ръководството на Гардини сглабят набързо салата романо със сос и я сервират. Оказва се, че това им действие ще промени кулинарията, добавяйки една от най-емблематичните рецепти.

 

Какви продукти се слагат в Салата Цезар? През 70-те години на миналия век дъщерята на Гардини разказва много за салатата. В началото тя е била направена със салата романо (вид праволистна маруля), като в бързината марулята е накъсана на ръка. Този тертип за боравене с листни зеленчуци е на вихъра на модата, защото листата остават свежи и крехки и витамините в тях се запазват. Пък и изглежда по-красиво. Към листата са добавени варени яйца, филета аншоа, лимонов сок, сос Уорчестър, чесън, сол и пипер, дижонска горчица, пармезан и зехтин. Тук приключва списъкът с продукти за традиционна Салата Цезар. Десетилетие след направата ѝ обаче Гардини подобрява рецептата, като прави класически Цезар сос и добавя крутони. Сосът съдържа част от продуктите в пюриран вариант, за да бъде овкусяването по-равномерно.

 

Рецепта за сос Цезар. За направата на този сос, подходящ за всякакви листни зеленчуци, са необходими 1 яйце, 2 скилидки чесън, 60 мл зехтин, 1/2 ч.л. сол, щипка черен пипер, 1 с.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. горчица и 1/2 ч.л. сос Уорчестър. Яйцето се подгрява в топла вода и преди да кипне се изважда и се чупи в купа. Добавя се намачканият чесън, подправките, лимоновият сок, зехтинът и Уорчестърът и се бърка енергично до получаването на подобие на рядка майонеза. Сосът е готов. Днес е прието да се пюрира с пасатор, а към него да се добавят и 2-3 филета сушена аншоа. Внимавайте, ако сервирате на деца тази салата - сос Уорчестър е пикантен и може да подразни детското небце,

 

Рецепта за Салата Цезар. В оригиналния вариант ястието е сервирано просто като накъсана салата романо със заливка. Днес обаче предястието може да се сервира с цяла палитра от листни зеленчуци - лоло росо, маруля, обикновена салата, спанак, айсберг, като задължително листата остават цели или се късат с ръце на едро. След заливане на листата със соса (трябва да се направи възможно най-скоро преди поднасяне, за да не се спихат листенцата от соса) отгоре се слагат ленти пармезан, резени варени яйца и крутони. Сред най-комерсиалните други добавки са печеното пилешко филе или печена риба и разполовени чери домати.

 

Шантава Салата Цезар. Кулинарният ум на много готвачи добавя още продукти към салатата. Такива са например кубчета от печени или варени картофи, листенца рукола, по-екстравагантни сирена като грана падано, гауда, синьо сирене и дори моцарела. Можете да срещнете Цезар с царевица, грах, каперси, броколи на пара и бейби моркови. Колкото и да е далече всичко това от оригиналната салата, може да се окаже близък приятел на небцето. Затова си заслужава да се опита.

 

А ако направите свои вариант на Салата Цезар у дома, не се свенете да споделите успеха си на фейсбук страницата на kulinarno.bg

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Легендата за синьото сирене и рокфорския овчар

Как според преданието се е появил един от най-известните видове синьо сирене и как се прави Рокфор днес. виж още »

История и настояще на оригиналната руска салата

Руската салата в Русия е френска, а във Франция –  салата Оливие.  виж още »

Еволюция на пицата от плосък хляб до основно ястие с много продукти

За да е истинска една пица в нея задължително трябва да има босилек, моцарела и домати, както и да е изпечена на висок градус. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта