Регистрация

Разликата между психологическия и физическия глад

13 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 912
Разликата между психологическия и физическия глад

Експерт обяснява, че трудното потискане на глада се случва с правилно преценени продукти и надхитряване на кризите на глад.

 

Борбата с глада и таланта за неговото засищане по адекватен начин е в основата на пълноценното хранене, успешната диета и доброто здраве. Но гладът също може да бъде коварен. Докато в едни случаи се появява след продължителен период, в който не е приемана храна, то в други изниква внезапно дори и скоро след ядене. Как може да се потиска, контролира и ръководи, обяснява диетологът Маргарита Арзуманян пред БГНЕС.

Какво е физически глад? Арзуманян обяснява, че физическият глад е нормално явление, случващо се след период, в който не са приемани хранителни вещества. При голяма част от хората неговото начало се появява между 3 и 4 часа след последното хранене. Той се засилва, ако не бъде задоволен. При физическия глад може да се наблюдават симптоми като стомашно движение и чревно къркорене. Устната кухина се пълни със секрети при мирис на храна, а нервната система се обостря.

Какво е психологически глад? Психически, психичен или просто глад на психическа основа, той не се ръководи от времето на последното хранене. Може да бъде предизвикан както от негативни, така и от позитивни събития; както от внезапни, така и от продължителни, влияещи на общото настроение. Най-често стресът в ежедневието, тъгата и чувството за малоценност са в основата му, но понякога и отключена стресова ситуация в далечното минало може да го предизвика. Появява се внезапно и е много силен и натрапчив.

Как се потиска глад на психична основа? Експертът съветва да се прояви максимална воля при опитите да не се приема храна. Тялото реално няма необходимост от нея, а е склонно да приеме голям брой калории. Често хората посягат към вредни и дори забранени продукти с цел да се почувстват по-добре. Вместо това решението е просто – изпийте 1-2 чаши вода и изчакайте 5 минути. Ако гладът още не е отминал, изяжте шепа сурови ядки. Хората, които страдат от пристъпи на психологически глад трябва да знаят, че пристъпите отминават дори и да не бъдат задоволени. Затова изчакването и залъгването са най-добрите методи за спасяване от преяждане и желанието за поглъщане на вредна храна.

Как се контролира физическия глад? Тук отговорът е категоричен – хранене с пълноценни и правилно комбинирани продукти в точно определени часове. В чинията трябва да има синхронизирани количества мазнини, протеини (белтъчини) и въглехидрати. Ядките и маслините са най-добрите представители на мазнинната група. Пилешкото месо, рибата, изварата и яйцата са идеален протеин. Плодовете и зеленчуците са чудесен въглехидрат. Комбинирайте ги в неголеми порции на по 3-5 основни хранения на ден в точно определени часове и можете да си гарантирате, че гладът никога няма да ви изненадва и да бъде натрапчив и неустоим, заключва Маргарита Арзуманян.

 

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта