Регистрация

Подходящи напитки за козунак

16 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1444
Подходящи напитки за козунак

Хапвайте великденските козунаци с подходящи напитки, за да ви бъде по-леко на стомаха!

 

По великденските празници човек се отяжда на козунаци за цяла година. По парче от съседите, от роднини и приятели, от колеги... У дома се купува или меси великденски хляб за празника и след тирадата от почивни дни остава доста от сладката питка, която е идеална закуска или следобедно прихапване. Но едно и също в няколко поредни дни втръсва. Пък да се изхвърля храна в тези смутни времена, не е удачно. Затова можете да разведрите яденето на козунак като си поднесете страхотна напитка към него. Ето какво можем да предложим.

 

Айранът е най-добър приятел на козунака. Да разбиете киселото мляко до гладкост и след това да го залеете със студена вода, е бързо и лесно. Малко сол и – готово. Можете да добавите листенца мента за свежест. По този начин стомахът ви ще получи доза полезни бактерии, които ще спомогнат лесното храносмилане, затруднено от тестото. А и хапването ще е по-профирно.

 

Прясно мляко и козунак – идилия в няколко действия. Не всеки харесва съчетанието на сладкия козунак с типичната стипчивост на киселото мляко. Затова можете да заложите на прясно мляко. Като за начало е добре да го подгреете, за да е по-пивко. А след това можете да импровизирате. Добавете в него мед или какао на прах. Стигнете още по-далеч като капнете ванилова есенция, есенция цитрус или канела. Можете да съчетаете ароматите на козунака с тези на напитката.

 

Алкохолно мляко с козунак. Ако не ви очаква шофиране или друга дейност, изискваща абсолютна трезвеност, можете да си направите топло алкохолно мляко. За целта кипнете млякото и го подсладете със захар, мед или друг алтернативен подсладител. Добавете какао, аромат по желание (канела, ванилия, карамфил, цитрусова кора). А след това капнете от сърце 50-тина мл ром, коняк, бренди, ликьор. Пийте вряло и си хапвайте козунака – действа идеално на нервната система.

 

Алтернативно мляко и козунак. Доста се изписа и изговори в последно време за въздействието на лактозата от прясното мляко върху храносмилането на възрастния организъм. Затова нищо не пречи да го замените с алтернативно мляко – соево, овесено (повече вижте ТУК), оризово, кокосово, бадемово или друго. Хубавото е, че с тези алтернативи можете да си направите всичко, което и с прясно мляко. Така ще опитате нещо ново по празниците – може пък да ви допадне.

 

Чай и фреш също вършат работа. Дали домашна лимонада, прясно изстискани плодове или една билкова запарка – решете кое е по вкуса ви, но не сядайте със сухо парче козунак. Зеленият чай е добър избор заради детоксикиращите си действия, които по празниците са нужни на организма. Пресните плодове пък зареждат с витамини и фибри, спомагащи храносмилателния процес и борещи пролетната умора. Течността ще подкрепи разграждането на сухия хляб, затова нека до чинията ви има някаква чаша с напитка. А каква да е тя – използвайте нашите идеи и своето въображение.

 

Вижте каква домашна напитка с плодове и чай си направихме:

 

Вижте и как си омесихме домашен козунак:

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта