Регистрация

Пет зимни салати хит сред българите

16 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 7602
Пет зимни салати хит сред българите

Салати за зимата – хапнете като диетично основно, ако се опитвате да свалите килца след празниците.

 

Зимата, макар и топла, все още е в разгара си. Тя е сезон, в който не може да се разчита на свежи и пресни зеленчуци, но пък за сметка на това хората се задържат повече време у дома си и имат ценни минути за готвене. Затова зимните салати са по-тежки, липсва им свежест, но пък са преминали термична обработка и могат да бъдат по-леко основно за сезона. Кои са най-комерсиалните зимни салати на Балканите, ще припомним сега.

1. Бобената салата. Някои я харесват със запръжка, а други просто варят боба и го овкусяват. По традиция сварен боб се отцежда от водата и се залива с вряло олио. Първо се сгорещява голямо количество мазнина, в която се добавя нарязан на едро червен лук. След половин минута се поръсва червен пипер и се маха от огъня. Бобът се посолява, а към запръжката се сипват 1-2 с.л. оцет. Заливат се зърната и се размесват. Поръсва се с листа пресен магданоз. Разбира се, модерните храни, лишени от пържене, заменят олиото със студено пресован зехтин и добавят подправките директно. Всичко е въпрос на вкус и разбиране за здравословност.

Фамилната рецепта за бобена салата

2. Картофена салата. Ако замените червения лук с по-голямо количество бял лук и направите повече запръжка спрямо количество продукт, можете и да смените боба с картофи, за да получите поредното ястие, което по незнайна причина се нарича салата.  Това е картофената салата и комбинацията от варени картофи с лук. Спорно е дали в оригиналната рецепта се слага магданоз или не, но в Южна България вместо него листата кориандър са задължителни. Някои начини за приготвянето ѝ съветват да си сложите копър и чесън, а дали крайният резултат е салата или основно, преценете сами.

Рецепта за домашна картофена салата с екстри

3. Яйчена салата или Руска салата. Дали просто се смесват варени яйца с майонеза и горчица, за да се превърнат в мезе за огнена течност или се добавят към варени картофи с колбас, кашкавал, грах, моркови и още продукти – все може да говорим за салата тип Руска. Оригиналът е салата Оливие (Вижте повече за първообраза на Руската салата), но крайният продукт е тежко и мазно предястие с много калории.

Рецепта за яйчена салата с грах

4. Печени чушки с чесън и магданоз. В тази зимна салата поне има реален зеленчук. А той обикновено е изпечен в началото на есента, когато реколтата от чушки е изобилна и хората с градини избират между печене и замразяване или сушене за зимата. Тази салата няма стриктни правила за готвене осен задължителното добавяне на киселина в соса от олио, магданоз и чесън. На места добавят захар за придаване на сладникав акцент, който хармонира със зеленчука, особено ако чушките са червени.

Домашна салата от печени чушки с чесън и магданоз

5. Кисело зеле с мазнинка и червен пипер. Това е любима зимна салата на българина, който няма против специфичната миризма на киселото зеле, която умее да гони романтиката. Макар и да я оприличават по аромат на изпуснат газ или непрани мъжки чорапи, тази салата особено се тачи като мезе на чаша водка или ракия. За разлика от повечето зеленчуци, киселото зеле е напълно сезонно в студените месеци, пък и е хитър вариант да хапвате полезни ферментирали храни в мразовитото вирусно време.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Добавки към чая за зимно настроение

Билкови отвари с дъх на канела, джинджифил, цитруси, плодове или пък ударно сгряване с алкохолен чай.   виж още »

Зимна диета Тонус за красота, сила и енергия

6-дневна диета зарежда тялото с витамини и минерали, смъква излишни килограми и носи добро настроение.   виж още »

Как зимата ни помага да отслабнем

Когато навън е студено, се храним много по-рядко с фаст фууд на открито, а чрез треперенето горим и допълнителни калории. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта