Регистрация

Оцветителят кармин, познат като кохинил или Е 120

12 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 8993
Оцветителят кармин, познат като кохинил или Е 120

Яркият цвят на червените храни се постига чрез екстракт от женски бръмбари.

Вярвате или не – има общо между плодовите млека, колбасите, мармаладите, соковете и шарените сладоледи, скрежини и сладкиши. Ако загледате състава на подсладеното кисело мляко, десертите в тъмен оранж, червено и лила, кренвиршите и шпековия салам или пък ягодовия и боровинковия конфитюр, ще откриете, че във всички тях се слага оцветителят кармин. Той се среща още под името кохинил или хранителна добавка Е 120.

Какво представлява карминът? Това е боя за храна с органичен произход, разрешена за употребва в България и Европейския съюз. Тя е без вкус и мирис, но дава изключително наситен цвят на ястията и се използва както в сладки, така и в солени храни. Кохинилът е един от най-използваните оцветители в съвременната хранителна индустрия, защото покрива гамата от тъмно жълто до лилаво и придава много апетитен вид на месата, напитките, сладкишите. Използва се също и в козметиката за направата на червила, гримове и помади.

Как се добива кармин? Процесът е трудоемък и затова оцветителя струва сравнително скъпо за разлика от синтетичните си събратя. За направата му е нужно голямо количество женски бръмбари от вида Coccus cacti Dactylopius coccus. Това са малки насекоми, които живеят в стеблата на сочни растения и се хранят със сока им. За направата на кохинил женските трябва да носят оплодени яйца или да се съберат само яйцата. Единствено в този период бръмбарите съдържат червения екстракт. Следва насекомите или яйцата да се изсушат и обработят, а след това се кипват в определен разтвор. Нужна е утайката, която преминава през още химически обработки. В зависимост от нивото на киселинност на елементите, които се добавят към утайката, се получават различни нюанси от жълто до лилаво.

За какво се използва карминът? Почти всички плодови кисели млека съдържат оцветителя, защото плодовият вкус и цвят се постига от смесица от аромати и оцветители. Някои хранителни бои и бои за яйца също са на карминова основа. Ще срещнете добавката във фонданите за торти, шарените сладоледи, близалки, десерти и безалкохолни напитки. Особено любим е Е 120 на производителите на месо и колбаси, защото кара мръвката да изглежда червена и сочна. Ако сте си правили домашни кренвирши, кървавица или варена наденица, знаете, че те имат бледорозов, биещ към бяло цвят. В магазина такива няма да видите, благодарение на кармина. С него се обработват дори сурови меса на студената витрина, за да изглеждат пресни и сочни. Добавя се в плодовите сладка и конфитюри за засилване на цветността.

Вреден ли е карминът? Дневните допустими норми са 5 мг. На 1 кг тегло за възрастен човек. Добавката е разрешена за употреба, въпреки че Асоциацията на социално и екологично ориентираните потребители изпраща множество молби Е 120 да влезе в списъка на забранените хранителни оцветители. Доказано е, че при дългосрочно системно прекаляване с добавката при деца е възможно понижаване на концентрацията и поява на раздразнителност и безпокойство. При преустановяване на приемането на кармин, тялото се изчиства от него за няколко седмици.

Може ли веганите да консумират кармин? Този въпрос се среща в мрежата повече под формата на шега, но все пак има хора, спазващи постни режими на хранене, които се интересуват от отговора. Факт – карминът НЕ е веган, защото се прави от животни и яйца, но също е истина, че много трудно модерният човек може да се предпази от всички животински продукти и екстракти в купената храна. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съвети за сладкарски бои за Хелоуин

Коя сладкарска боя е безопасна и как се прави боя за сладкиши с естествени продукти?   виж още »

Безвреден стабилизатор ли е гума ксантан

За какво се използва гума ксантан, позната под името стабилизатор Е 415. виж още »

Европа твърди, че аспартамът е безвреден

От Европейския орган за регулация на храните публично обявиха скандален подсладител за безопасен. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта