Регистрация

Оризовите бисквити и чипсове несъстоятелно обявени за вредни

18 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 3547
Оризовите бисквити и чипсове несъстоятелно обявени за вредни

Оризовият чипс е полезен заместител на картофените варианти, а оризовите бисквити и хлебчета са по-полезни от хлябовете с бяло брашно.

Новата мода с оризовите бисквити, чипсове и дори тунквани оризовки превзе щандове в супермаркетите, както и долапи с хрупотевици на милиони потребители по света. Маркетинговата отправна точка на производителите е, че тези храни са по-полезни от конвенционалните им еквиваленти, но доста диетолози се изказаха негативно за хрускавата тенденция. Къде е истината – ще се опитаме да разберем сега.

 

Huffpost Australia публикува обширно интервю с експерти от Natural Nutritionists, които се изреждат да обясняват колко много калории има в ориза, как повишава нивото на захари в кръвта и колко сол съдържа иновативният чипс от ориз. След това продуктите от типа са заклеймени като вредни, а диетологът Стеф Лоу от Асоциацията изрежда всичките минуси на оризовите продукти в сладък и солен вариант. Ето какви са те според учените:

 

С какво са вредни оризовите бисквити? Не е тайна, че мнозинството от тях се правят от бял ориз, който е с олющена ципа, а в нея се съдържат голяма част от фибрите на растението. Също така оризът е висококалоричен и с висок гликемичен индекс – т.е. повишава нивата на кръвната захар и отключва апетита и нуждата от сладкиши. Обявен е за негоден за консумация от диабетици. Независимо дали са сладки или солени оризовите хрусини, в тях има съответно добавена захар или сол. Оризовите зърна за направата им се обработват при висока температура и губят част от полезните си качества. Затова и на много опаковки пише, че продуктът е от експандиран ориз. В оризовите храни понякога се добавят вредни овкусители. И тук някъде причините за хулене на този тип залъгалки за езика приключват.

 

Полезен ли е оризовият чипс? Все пак да дадем право на продукта да се защити. А това право изглежда и доста заслужено. Оризовите хрупки не съдържат глутен – особен въглехидрат, който не се толерира от здравия възрастен организъм на голяма част от хората по света. В 100 г оризови ядки има между 5 и 9,8 грама влакнини – много повече отколкото в който и да е картофен чипс или филия бял хляб. Оризовите мезета вдигат гликимичния индекс, но не повече от варените картофи, всякакви други оризови гозби и белия хляб. Така че проблемът не е в самия продукт, който в никакъв случай не може да бъде по-вреден от храните, които замества. Нормално е да съдържат калории, но в 100 грама оризови бисквити (без шоколад и масло) има около 400 калории. Малко по-малко са в белия хляб, а в картофените чипсове са над 520 калории.

 

Предимства на оризовите чипсове и бисквити. Те се готвят с доста по-малко мазнини от другите чипсове и бисквити. Фибрите в тях са много повече, а фактът, че се пекат, а не пържат, ги прави доста полезни за хрупкане. Липсата на глутен е голям позитив, който може да бъде подсилен и от липсата на лактоза (друг нетолериран от организма въглехидрат) и животински продукти въобще. Въпреки че са богати на въглехидрати, тези хрусини представляват проблем само за хора, чието здравословно състояние и без друго не позволява консумацията на ориз, картофи, брашна, често дори плодове. А и захарите в ориза се разграждат бързо. Това дава мигновена сила на здравото тяло – от начина, по който ще се изразходва тази енергия зависи дали ще напълнее човек или не.

 

Оризовият чипс е по-добрата алтернатива. Ако сравните количествата мазнини, фибри и калории в оризовия и картофения чипс, сами ще се уверите, че оризовките са с по-малко сол, повече фибри, драстично по-малко мазнини и доста по-малко калории. Така че, ако ще се хапва чипс, нека е оризов. Същото важи и за тунквана оризова бисквита, сравнена с конвенционален десерт – обикновени бисквити и фафли, шоколадови сладкиши и подсладени тестени изделия.

 

Проблемът при експертите, отричащи тези продукти, е че разглеждат ориза индивидуално, а не го сравняват със себеподобни продукти. Най-нормалното нещо е една купа ориз да е по-вредна от няколко листа пресен спанак. Но това не е стойностно сравнение. Колкото до температурата – при правенето на оризови бисквити се използва обикновено топлина от 220 градуса – температура като тази, при която в домашни условия се готви пиле с ориз или гъби с ориз например. Така че ако посягате към пържените картофи и тежките сладкиши преди сядане пред телевизора, по-добре ги заменете с оризови хрупотевици. Ясно е, че са по-вредни и калорични от пресните зеленчуци, но в крайна сметка се явяват като полезна алтернатива на много по-нискокачествени продукти, а не на зеленчукови гозби.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Предимствата на кафявия ориз пред белия

Разликата между бял ориз и кафяв ориз. Кой е по-полезен и подходящ ли е оризът за диабетици и диетични режими.   виж още »

Слънчогледовите семки – идеално мезе за лятото

Беленето на слънчогледови семки бори стреса и зарежда тялото с букет от витамини и минерали.   виж още »

Овесено мляко – най-доброто алтернативно мляко

Овесеното мляко е най-добрият заместител на краве мляко, а вкусът и кремообразната му текстура са идеална добавка към напитки и ястия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта