Най-комсумираните сирена в света
Кои са любимите сирена на хората и защо бялото саламурено сирене остава на заден план?
Едно време в магазина се отиваше за сирене или кашквал, като от всеки вид изборът беше между два или три продукта. Днес витрините със сирена на хипермаркетите предлагат изобилие от видове, различни по текстура, цвят, твърдост, аромат. В някои от тях има подправки, плодове, плесен, други радват със снежната си белота, трети с наситения си жълто-оранжев или червен цвят. Едни са на топки, други на пити, трети – на правоъгълници. И ако човек е изградил вкусовете си към тези млечни продукти, много добре ще се орентира кой от тях ще достави истинско удоволствие на небцето.
Сайтът foodpanda поглежда на сирената от един различен аспект, правейки проучване кои са 6-те най-консумирани сирена в света. За съжаление обичаното от българина и възхвалявано от чужденци бяло саламурено сирене отпада от класацията, тъй като се произвежда в традиционния си вид предимно на Балкаите и има малък обсег на потребление. Ето обаче коя е най-обичаната шесторка според изданието:
1. Сините сирена. Тук влизат всички видове сирена с благородна плесен. Не си мислете, че сиренето със зеленеещ мухъл се нарича „зелено“. Тези девианти също влизат в групата. Сините сирена са идеални за подправяне на салати и сервиране на ордьоври. Предпочитат се за приготвяне на сосве заради силния си и натрапчив вкус и лесното втечняване при нагряване.
2. Чедър – всички познават това английско сирене като ярко оранжев продукт. Истината е, че неговият цвят реално е бял, а текстурата му се боядисва, за да прилича на някогашния оригинал. Тъй като чедър реално се произвежда само в една област на Острова, където някогашните специфики на растителността правели кравето мляко с тъмен жълтеникав цвят, днес се търси визията от миналото. За съжаление тя не може да бъде постигната по естествен път. Чедърът е най-предпочитаното сирене за добавка към фаст фууд – предимно сандвичи и пици. То е първо по консумация от всички сирена в САЩ.
3. Моцарела – неутралният вкус на това бяло сирене го прави идеална добавка както в салати, така и в основни. То хармонира добре със зеленчуци, плодове, меса и тестени изделия и се е превърнало в нарицателен продукт за италианските деликатеси. Срокът му на годност е сравнително малък, но пък веднъж отворено, позволява да се изяде на един път, защото не се натрапва с тежест и силен послеслов на вкуса.
4. Бри – това е млечен деликатес за ценители. То позволява на човек да се поглези, комбинирайки го с плодове и сладка. Твърдата му кора и меката мазна текстура в средата превръщат продукта в радост за небцето. Обикновено с бри не се готви, но пък се използва за студени предястия и винени мезерлъци. По трядиция се произвежда единствено в едноименната френска област.
5. Кашкавал – тази група на жълтите сирена обединява голям брой от млечни продукти с различна твърдост и цвят. Използват се за създаване на апетитна коричка на основни ястия или като хапки към ордьоври. Колко вида кашкавал има по света, никой не може да каже. В модерния си вариант кашкавалите прибират в себе си подправки, плодове или зеленчуци. Понякога се опушват за по-голяма плътност на вкуса.
6. Халуми – изненадващо но това сравително безвкусно гръцко сирене с особен стържещ ефект при дъвкане също попада в класацията. То се прави от овче мляко, което често се комбинира с козе или краве мляко. Има неутрален, леко солен вкус и рядко се сервира без да е преминало термична обработка. Използва се за добавка към салати и предястия, като се запича на сух тиган до получаването на тъмна коричка или пък се панира. Въпреки вкусовите си сходства с тофуто (в което въобще няма мляко), някак си халумито успява да го измести от челинте 6.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Хапването на френски и италиански сирена увеличава продължителността на живота. виж още »
Вкусното италианско сирене с плесен, което плени небцата на ценителите на сирена. виж още »
Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »
КОМЕНТИРАЙ