Регистрация

Машина с вкусови рецептори стана най-умелия дегустатор на бира

31 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 2590
Машина с вкусови рецептори стана най-умелия дегустатор на бира

Робо език със сензори отчита нивото на алкохол в бирата, начина на производство и вкусовите качества.

Ново откритие може да съветва собственика си коя бира си заслужава да се опита и коя няма качествата да бъде обявена за добра. Джаджата представлява език (подобие на органа в устата), в който са поставени множество сензори, улавящи различни компоненти на пивото, които касаят качеството му.

Екипът от учени от Автономния университет в Барселона, който стои зад откритието, обясни на пресконференция, че създаденият от тях уред е практически по-добър от всеки дегустатор, защото успява едновременно бързо и точно да даде данни за 21 компонента на бирата, като безпогрешността му се гарантира до 99,9%.

Сред данните, които робо езикът съобщава, са вида на малца, който е използван, процента на алкохолно съдържание, захарността, плътността, нюанса и дори дава информация за начина и техниката на производство. Уредът работни на принципа на създаването на съединения с бирените молекули, от които в последствие се извлича информация чрез реакцията им с отделни елементи, заложени в умната джаджа.

Първоначалната му идея за употреба е като бърз дегустатор на различни видове бири, след което има за цел да даде информация на собственика си коя от тях е най-добра и си заслужава да се поръча от нея. Така всеки посетител на питейно заведение ще може да поръча от пивото, което най-много би му харесало.

В последствие обаче се ражда идеята, че подобен вид сензурно устройство ще е в основата на следващо поколение роботи, снабдени с датчици за различни видове сетивност. Езикът би могъл да се усъвършенства и към други продукти и вкусове така, че изкуствен интелект, снабден с него, да може да установи точния вкус на дадено ястие или напитка, както и да даде информация за вида и качеството на използваните съставки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Авокадо инспектор, слушател на пармезан и сладоледен дегустатор стават модерни професии

Три странни професии на дегустатор ни учат как да чуваме зрелостта на пармезана, да намираме идеалното авокадо и да усещаме с език всяка съставка на с виж още »

Американци отварят пивоварна на Луната

Студенти ще реализират проект за варене на бира в безтегловност. виж още »

Защо да не игнорираме бирата през зимата

10 полезни въздействия на пивото върху човешкия организъм и защо имаме право да си позволяваме по чаша бира на ден. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта