Регистрация

Любопитни факти за махмурлука като явление

13 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 7170
Любопитни факти за махмурлука като явление

Кои хора имат най-тежък махмурлук и защо някои могат да пият повече без да страдат, а други се будят с болки и пресъхнала уста на сутринта?

 

Махмурлукът е неприятно последствие често от забавни действия, придружени с неадекватно за дадения човек количество алкохол. Неговата сила варира спрямо индивидуалния организъм и общото здраве, вида на алкохола и мезетата, умората, времето, за което е погълнат и определено количеството и честотата на прием. Тези, които познават неприятното усещане на сутринта след „тежка  вечер“ обикновено се кълнат, че няма да позволят да им се случи отново. А как и защо се появява махмурлукът, кои са на-рисковите групи и още любопитни факти за гадното усещане след препиване, ще разкажем сега.

Сила на махмурлука. В науката съществува унифицирана 11-степенна скала за определянето на тежестта на явлението, но по-любопитно е, че тя се използва за диагностициране още преди алкохолът да е погълнат. В нея се задават пол, възраст, честота на пиене, вид на алкохола, количество, хидратация на тялото, ниво на ситост, здраве на черния дроб, чистота на метаболитните процеси, отпочиналост и психическо състояние. След като се въведат данни за всичко това, се събират точки, делят се 11 и се пресмята колко ще му е лошо на определен човек след определен запой.

Каква част от алкохола попада в черния дроб? Ако той е здрав и функционира правилно, учените гарантират, че ще се нагърби с между 90% и 95% от изпитото. Останалите 5-10% се отделят чрез урината и дишането, ето защо пияният човек лесно се надушва и без да е доказал състоянието си с поведение.

Защо се появява махмурлук? Попаднал в черния дроб, алкохолът трябва да бъде разграден благодарение на ензими. В някои хора те са повече, в други – по-малко. Количеството им зависи от пол, раса, начин на живот, общо здраве и още фактори. Когато ензимите не достигат, за да разградят погълнатото количество, се оформя съединението ацеталдехид, което атакува здрави чернодробни клетки и ги унищожава. Освен това възпира синтеза на протеин в тялото и усвояването на течности от клетката. Така се появява силна дехидратация и проблеми с предаването на нервните импулси. И двете могат да бъдат болезнени – чувство, което се познава като махмурлук.

Вярно ли е, че азиатците по-често страдат от махмурлук? Учени установяват, че това не е просто мит. Доказано е, че черният дроб на японци, китайци, корейци и дори индонезийци по природа разполага с по-малко ензими, отколкото същият орган при европейците, северно- и южноамериканците. Затова и расите с дръпнати очи се напиват по-лесно, от по-малко алкохол и са склонни да имат много по-тежък махмурлук.

С възрастта махмурлукът става по-тежък. Това явление се обяснява с намаляването на количеството ензими в черния дроб с увеличаване на годините живот. Ето защо младежите издържат на повече пиене и сутрин са по-свежи в сравнение с възрастните хора.

 

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта