Регистрация

Любопитни факти за витамините в човешкото тяло

05 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 1914
Любопитни факти за витамините в човешкото тяло

Какво представляват витамините и защо витамините са толкова важни за хората?

 

От деца ни учат, че витамините са онзи състав на храната, жизнено необходим за поддържане на здравето и гарантиране на растежа. Но какво представляват витамините и как се отразява техният дефицит, разказва Бил Брайсън в книгата „У дома“. Именно нея използваме за главен източник в откриването на интересни факти за витамините, които ще представим в следващите редове.

 

Изолирани и описани са 13 витамина, без които човек не може да живее. До 1912-а година не било известно защо хората се разболяват от болести, които днес е ясно, че представляват даден тип авитаминоза. Сред най-смъртоносните от тях бил скорбутът, покосил около 50% от моряците през изминалите 300 години. Той се дължи на липсата на витамин С (аскорбинова киселина). Навременното набавяне чрез хапване на портокали и лимони спасило мнозина от сигурна смърт.

 

Откъде идва името витамини? През 1912-а година полският биохимик Казимир Функ изолира тиамина, познат като витамин В1. Дал си сметка, че става дума за част от семейство молекули и обединил думите „витален“ и „амин“ (съдържащ азот) в новата дума витамин. В последствие обаче се оказва, че не всички 13 витамина съдържат азот, затова думата като цяло е неточна, ала се използва и до ден днешен.

 

Каква е разликата между витамини и минерали? Най-общото обяснение в научните среди е, че витамините са с органичен произход, тоест идват от света на живата природа, а минералите – от неживата. Минералите са химични елементи, които познаваме от менделеевата таблица. Общото между витамини и минерали е, че те са важна част от човешкия организъм и са жизнено необходими за поддържането на здравето и живота. Липсата на някои от тях води до смърт, а дефицитът – до тежки болести.

 

Колко витамини трябва да се приемат? Това е въпрос, на който науката не може да отговори еднозначно. Проблемът е, че витамините трябва да се взимат в определени дози, но дори и модерната изследователска дейност не може да уточни какви са те. Предозирането с витамини е също толкова опасно, колкото и недостигът им. Повечето витамини са жизнено необходими на човека в съвсем малки дози. Доказано е, че за един човешки живот са достатъчни само 80 грама витамин А и 13 грама витамин В1.

 

Откъде да си набавяме витамини? За разлика от минералите, които по-трудно попадат в храната, витамините съществуват по естествен начин в човешкото меню. Те се съдържат в големи дози в плодовете и зеленчуците, има ги дори и в продуктите от животински произход – млякото, месото и яйцата. Именно от тази теория изхождат хранителните експерти, когато повтарят до втръсване, че човек трябва да се храни пълноценно и разнообразно. Всички вещества, необходими за пълноценния живот, се намират в храната.

 

Човекът и витамините. Интересен факт е, че човекът и морското свинче са единствените две създания на планетата, които не могат сами да произвеждат витамините, нужни за съществуването им. Във всичко останало – животни, растения, гъби, мъхове – живият организъм е така създаден, че сам синтезира в себе си нужните му витамини. Оказва се, че в това отношение една медуза, един картоф или микроскопично лишейче са по-сложно устроени от човека – господар в хранителната верига.

 

Какво представлява витамин D? Това е витамин с различен характер, който всъщност представлява хормон, отделян благодарение на други витамини, катализирани от слънчевата светлина. Ето защо за хората е важно ежедневно да излагат кожата си на преки слънчеви лъчи за 10 минути. Липсата на витамин D води до отслабване на опорно-двигателната система, а на по-следващ етап до спиране на част от мозъчната функция. Естествено, само хората се нуждаят от слънчевите лъчи като катализатор. В животинския организъм витамин D се самовъзпроизвежда.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бил Брайсън: Човечеството не е променило храненето си от Древността

Хората консумират едни и същи хранителни продукти от появата си до ден днешен.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта