Регистрация

Лора Форд: Полезни храни, обявени за вредни

25 May 2021   /   nina123   /   Видяна: 1105
Лора Форд: Полезни храни, обявени за вредни

Диетолог обяснява, че някои от заклеймените продукти по време на диета имат своите качества, за които не бива да забравяме.

 

„Хората са склонни да обявяват дадени хранителни продукти за вредни само заради голямото количество калории, което се съдържа в тях или заклеймявайки ги поради догми, но човечеството често забравя, че балансираното хранене изисква разнообразие и всеки може да си хапва от всичко, стига да съумява да постигне баланс в менюто си“. С тези думи известната австралийска диетоложка Лора Форд се обръща към почитателите си, посочвайки някои полезни храни, нечестно обявени за вредни. Ето кои са те и защо е добре да останат в храненето на хората, живеещи здравословно и решени да свалят килца и обиколки с правилно меню.

Пастата може да е диетична. Въпреки че в традиционния си вариант тя съдържа глутен и предтсавлява тесто, не би навредила, ако се хапва умерено. Калориите в порция паста идват предимно от добавката на мазни сосове, пържени продукти, колбаси и сирена с голямо количество мазнини. Сама по себе си пастата съдържа около 250 калории за 100 г, а с това количество човек може да се нахрани. Особено ако е пълнозърнеста и направена от хубаво брашно без набухватели, тя е източник на полезни за мозъка въглехидрати и засища доста добре. Хубаво е обаче да се сервира с добавки като задушени зеленчуци и немазно пилешко, вместо с тежки майонезени и сметанови сосове или със запръжки от меса, съветва диетологът.

Яйцата са много полезни. В тях се съдържа богата гама от витамини и минерали, а белтъкът и жълтъкът си хармонизират така, че полезните вещества да могат да бъдат адекватно разградени и усвоени от тялото. Разбира се, с яйцата не бива да се прекалява, но при отсъствие на реален здравословен проблем, на който биха повлияли, е добре да се хапват яйца поне по 3 пъти седмично, като порция от тях не бива да надвишава 3 броя. Също така яйцата трябва да се консумират в сварен, суров или печен вариант – никога пържени. Само тогава те представляват диетична храна, благодатна за тялото, обяснява Форд.

Салатените дресинги са пресилено обявени за вредни. Проблемът тук също е с количеството. Въпреки че много сосове за подправяне на салати съдържат зехтин, мед, кафява захар и като цяло са богати на мазнини и въглехидрати, нормално количество салата се подправя с около 1 с.л. дресинг. Това е доза, която е полезна. Вредата на тези сосове се появява от прекаляване с тях. А същевременно в любимия дресинг е възможно да има омега-3 мастни киселини, множество минерали от яйцата и меда, фибри от добавки като сос от нар и меласа, ликопен от термично преработените домати.

Орехите трябва да се превърнат в ежедневна храна. Те са много полезни и въпреки голямото количество калории и трудната си смилаемост, са идеално междинно хранене, категоричен е диетологът. Най-общо суровата орехова ядка е съвкупност от витамини, минерали и полезни мастни киселини. 30-40 грама орехи на ден няма да застрашат талията, но определено ще зарадват организма.

Оризът е диетична храна. Естествено, вариантите на нелющен ориз са по-полезни, но дори и традиционният бял ориз е приятел в диетата. Той не покачва толкова агресивно кръвната захар, както се говори. Неговият въглехидрат се отделя и смила бавно. За сметка на това може да замести хляба в ястията и така да ги направи по-полезни. Богат е на фибри и определено е част от балансираната диета, стига да се консумира варен или печен, без добавени мазнини по време на готвене. За хората с глутенова непоносимост е идеален заместител на тестените изделия. А в комбинация със зеленчуци се превръща в полезна основна храна, смята Лора Форд.

 

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта