Регистрация

Какво е страчатела

04 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 11546
Какво е страчатела

Страчатела – парцалената кукла на сладкиши и мезета.

 

С идването на лятото, любимият сладолед Страчатела отново развява модата си навред из джелатерийте. Самата дума „стречатела“, или изказана с тръпнещо за вкуса небце „стречателлла“ означава „на парцали“. Магията се разваля още по-силно, когато към изненадващата инфомация се добави, че страчатела е и вид сирене, кръстоска между моцарела, извара и сметана, където традиционните парцалчета създават изискана текстура.

 

Сирене страчатела. То се получава при прекъсване на процеса на нагряване на избито биволско мляко за моцарела. В този случай образуването на типичната влакнеста обвивка на моцарелата вече е стартирало, но вместо да се продължи с направата за традиционното сирене, се спира дотук. Така остават типичните за сиренето парцалчета, които се размиват в меката сметанова текстура. Получената нееднородна субстанция се разрежда с добавка на сметана, в резултат на което се получава влакнест млечен крем.

 

За какво се използва сирене страчатела? В италианската кулинария този млечен просукт има широка употреба. С добавка на билки, зеленчуци и подправки, се превръща във вкусна разядка или апетитен сос за потапяне на меса и зеленчуци. С лъжичка от него идеално се подправят супи и се обогатяват базисни сосове. Може да бъде намазан върху препечен хляб, като основа за пици и гарнирани питки и дори за акомпанимент към пакетче от любимия царевичен чипс. Връзва се дори с риба и морски дарове, а овкусителите, които се добавят, предлагат широка гама на употреба.

 

Сладолед страчатела. През 1961-а година именитият сладкар Енрико Панатони все повече залага на млечните добавки в направата на съвършения сладолед. Експериментално той изследва комбинацията от ненатрапчива соленост със силна масленост и добавката на различни текстури. Така открива, че смесицата между традиционното сметаново сирене с влакна и парченца шоколад е идеалния търсен ефект. Още същата година патентова сладоледа, който и до днес е сред любимите летни десерти на малки и големи.

 

Десерти страчатела. За съжаление днес множество сладкиши, съдържащи сметанова текстура и хрупкав шоколадов елемент, се наричат погрешно страчатела. А реално има много изисквания, за да носят това име. Основата трябва да е биволска извара, да е пресечена при определена температура, да е образувала влакна и да е смесена с биволска сметана. В добавка трябва да има парченца с различна текстура – късчета шоколад или карамелизирани ядки, желирани плодове и др.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

Легендата за синьото сирене и рокфорския овчар

Как според преданието се е появил един от най-известните видове синьо сирене и как се прави Рокфор днес. виж още »

Козе сирене – от млеконадоя до щанда

Как правят козе сирене в мандри и фабрики за производство на млечни продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта