Регистрация

Как се прави моцарела вкъщи

12 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1573
Как се прави моцарела вкъщи

Приготвяне на домашна моцарела или правене на моцарела у дома.

 

Моцарелата е сред любимите меки сирена в цял свят, а в сезона на пресните и сочни домати, се настанява на трапезата като част от традиционната салата. Идеална добавка е към плата сирена, крекери или сухари за брускета, хамбургери, парти хапки и мезета за бяло вино. Обичана е в пици и сандвичи, върху печени меса и в омлети. Традиционно се приготвя в Италия от биволско или краве мляко, но вече може да бъде направена и във вашия дом от каквото мляко пожелаете. Единственото изискване към млякото е да НЕ БЪДЕ ПАСТЬОРИЗИРАНО. Затова си намерете литър хубаво домашно мляко и направете своята топка моцарела.

А ето рецептата - как у дома си направихме божествена солена торта с моцарела, барбекю сос, колбас и кашкавал.

Избор на мляко за моцарела. Факт е, че с биволско и краве мляко става най-апетитна, но може и с овче или козе. От овчето ще излезе по-голямо количество и ще има по-натрапчив сладникав вкус и по-тежка масленост. Козята моцарела пък мирише специфично и не се харесва на всеки. Изключително важно е млякото да не бъде пастьоризирано и нискомаслено, защото с такава суровина бялото меко сирене няма да се получи. Най-добре си намерете прясно издоено краве мляко от някоя ферма, роднини на село или животновъден манастир. А после запретнете ръкави.

Рецепта за пица от арабска питка с моцарела, пилешко, ананас и царевица.

Подготовка за правене на моцарела. Сипете млякото в голяма тенджера. Ще ви се наложи да работите с двете ръце вътре и трябва да има пространство. Все пак не прекалявайте с размера на съда, защото оформената топка трябва да се потопи напълно в отделилата се от нея суроватка. Затова е най-добре да се спрете на златната среда. Сварете млякото и го оставете да се охлади до 40 градуса – да е топло на ръцете, но да не пари. А през това време си пригответе дървена лъжица, супена лъжица, сол, оцет и купичка. На финала ще ви е нужен лед – предвидете го.

Рецепта за печени картофи с броколи и топинг от моцарела.

Правене на моцарела в домашни условия. В охладеното до 40 градуса мляко (можете да махнете каймака по желание, защото при варене на качествено мляко каймак винаги се образува) започнете да прибавяте една по една и при непрестанно бъркане лъжици с оцет. Мешайте с дървената лъжица. На около 6-7 с.л. оцет течността ще стане жълта и ще се раздели на влакна. Добавете още 1-2 с.л. оцет докато млякото се превърне в суроватка и няколко парчета твърдо вещество. Не спирайте да бъркате. После оберете с ръце твърдото вещество и го оформете на топка. Разтеглете няколко пъти и оформяйте на топка отново. Можете да хванете с две ръце и  да дърпате с палците отгоре, а след това да прибирате изтегленото с останалите пръсти отдолу на топката. Колкото повече разтегляте и събирате, толкова повече влакна ще се образуват. А не е тайна, че те са чарът на моцарелата.

Рецепта за баница с моцарела и кашкавал.

Замесване на домашна моцарела. Топката оставете да почине в купичка, а през това време добавете 1,5 с.л. сол в отделилата се суроватка и я върнете на огъня. Мешайте суроватката докато солта се разтвори и течността кипне. Махнете и изчакайте да се охлади до 50 градуса. Вече трябва да пари на ръцете, но да е поносимо, защото започва боравенето с ръце. Върнете топката в суроватката, разбъркайте и натиснете няколко пъти с бъркалката. След това вземете в ръце, разтегляйте и оформяйте на топка по 7-8 пъти преди следващото топване. След това топнете пак, натиснете с бъркалката няколко пъти и разбъркайте. Пак месете. Повторете поне още 4 пъти.

Рецепта за панирано пилешко с моцарела.

Финал на домашната моцарела. Ако вече сте доволни от резултата, пък и суроватката се охладила, можете да завършите италианската си продукция. Напълнете купа със студена вода и лед и пуснете оформената топка вътре. Дръжте 10 минути и след това отцедете. Можете да съхранявате в изстудената суроватка от приготвянето или пък хапнете веднага – в рамките на 1-2 дни няма да се развали и без киснене, стига да държите в хладилник.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

Козе сирене – от млеконадоя до щанда

Как правят козе сирене в мандри и фабрики за производство на млечни продукти. виж още »

Как се прави домашно сирене с домашно краве мляко

Специално за kulinarno.bg баба Тинка от видинското село Черно поле разказва как се прави домашно бяло саламурено сирене по традиционна българска рецеп виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта