Регистрация

Как да избягваме олиото при готвене?

16 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 2007
Как да избягваме олиото при готвене?

Идеи за алтернативно готвене без мазнина или с намалени количества вредни мазнини.

 

Модерните начини на готвене все повече залагат на направа на храната без вредни мазнини. Ясно е – това автоматично означава да се премахне пърженето като термична обработка от идеите за домашни ястия. Но с какво да се замени, за да бъде продуктът все така вкусен и апетитен, пък и да е полезен, когато го сервираме на любимите хора. Ето няколко хитринки, на които можете да заложите.

 

Защо олиото е вредно? Начините по които днес се прави рафинирано слънчогледово олио не са щадящи към суровината. След като се запази най-доброто от мазнината – първата преса, се преминава към последваща обработка, за да се извлече максимума от слънчогледовите семена. Те обаче вече не съдържат изконните витамини и микроелементи. Плюс това обработката се прави с химични съединения, които са вредни при попадане в организма, а крайният продукт се пренасища с тях. Оттам и храната, която се готви с него. Ако на 1 с.л. олио, което съдържа наситени мастни киселини, дадете на тялото си и 1 с.л. ненаситени мастни киселини, взаимодействието между двете ще е в оптималната степен на полезност. Но обикновено човек приема около 10:1 разлика във вида мазнини и оттам идва вредното взаимодействие.

 

Защо палмовото масло е вредно? Тук става въпрос отново за рафинирания продукт. В този си вид той не се абсорбира от тялото, а се задържа в червата и кръвоносните съдове под формата на шлака. Така се развиват проблеми със сърдечно-съдовата система и се запушват власинките на червата, които усвояват ценностите на полезните храни. Ужасно е да се признае, че процесът е необратим и с времето хората, приемащи палмово масло, само засилват проблемите си. Отделно при направата на рафинирани палмови мазнини се използват вещества като арсен и тежки метали, които също попадат в организма и го тровят допълнително.

 

Как да намалим употребата на вредни мазнини? На първо време забравете за пърженето – то е отживелица. Ако все пак ви се наложи да пържите, не го правете в старо или застояло олио и в никакъв случай не прибягвайте към рафинирана палмова мазнина. Преминете към готвене в малко мазнина и нека тя е студено пресовано кокосово масло или краве масло (още по-добре гхи). Те отново имат висок градус на горене, а към кравето масло можете да добавите 1 с.л. олио, колкото да не потъмнява. Допустима е рядката употреба на рафинирано слънчогледово олио. Не пържете в студено пресован зехтин, защото точката му на горене е доста ниска. Но има и други техники.

 

С какво да се замени олиото при готвене? Опитайте да използвате домашен животински бульон, който е естествено наситен с по-безвредни мазнини. Особено ако задушавате ориз, елда, картофи, боб, зеленчуци – нищо не пречи да го правите в мазнина от варено свинско или пилешко месо. Свинската мас също е алтернатива, макар че не бива да се използва в големи количества. Друг вариант е добавката на бира, вода или мляко вместо олио. Уредите за готвене на пара и с малко мазнини предлагат спасение, но цената им е висока. Незалепващите покрития на тиганите позволяват намаляване на количеството мазнина, в което се готви, но пък някои от тях отделят вредни елементи, използвани в направата на покритието. Пословичен с вредността си е тефлонът, който след около 300 употреби на висок градуса започва да се разпада директно в храната.

 

Продукти с високо съдържание на вредни мазнини. Ще се изненадате, но в повечето шоколади и сметани количеството на палмова мазнина е прекалено. Растителната готварска сметана е почти изцяло направена от рафинирано палмово масло. За пържените хрупотевици от пликче е ясно, но със сигурност не усещате палмовите масла във вафлите, някои хлябове и тестени изделия, картофените непържени продукти, повечето готови сосове. Бъдете мнителни и четете състава на опаковката, защото на карта е заложено вашето здраве!

Вижте как да си направите домашен чипс от хрупкави картофи на фурна с минимално количество мазнина.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Здравословно пържене с виокоолеиново олио и студено пресовани мазнини

Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта