Регистрация

Домашна ферментирала оризова вода за коса и кожа

03 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 2423
Домашна ферментирала оризова вода за коса и кожа

Домашни маски от оризова вода борят пърхота, прекомерното омазняване, зачервяването и разраняванията. Правят лицето сияйно, а косата – гъста, буйна и лъскава.

 

Оризовата вода от незапомнени времена се използва в Япония и Китай като естествен мехлем за коса и кожа с множество ползи за красотата и здравето. Днес хората, които желаят да се поддържат само с натурална козметика възраждат рецептата за ферментирала оризова вода. А като основни ползи от нея описват спиране на косопада, увеличаване на растежа на косата и здравината на косъма, себурегулация на кожата на лицето, изравняване на тена, защита от пърхот и лечение на раздразнен или сърбящ скалп.

Как се прави домашна оризова вода? Можете да изберете всякакъв вид ориз, но най-добре се спрете на био суровина, защото в другите пакетчета може да има вредни химикали и примеси, които да развалят идеалната природност на домашния продукт. Все пак, ако използвате обикновен ориз, го измийте много добре преди да пристъпите към кисненето. Накиснете 1 част ориз в 3 части вода и оставете в неметален съд в топло помещение. След 24 часа погледнете резултата – най-вероятно по водата са се образували ферментационни балончета. Помиришете. Ако се усеща кисел неприятен аромат, значи е готова. Ако все още няма дъх, оставете да кисне докато този индикатор се появи. След това прецедете водата и изсипете в стъклен съд. Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Домашна маска за скалп с оризова вода. Разредете оризовата вода с чиста вода с телесна температура в съотношение 1:1. След измиване на главата изсипете получената течност и престойте с нея 10 минути. После изплакнете с масажни движения. Можете да повтаряте при 5-6 последователни къпания. След това вече търсеният резултат е налице. Маската помага както за зарастването на рани и обриви, така и за заздравяването на кожата на скалпа. Подтиква растежа и прави косъма по-здрав и лъскав. Използвала се е дори за гривта на конете в миналото.

Маска против пърхот с вода от ориз. Ако пърхотът е особено упорит, използвайте шепа от оризовата вода без разреждане. Втрийте в корените и скалпа и масажирайте докато усетите специфично скърцане. Хубавото на тази маска е, че при нея няма описани странични ефекти като парене, щипане, смъдене. Оставете да подейства няколко минути и изплакнете с хладка вода.

Оризовата вода се грижи за лицето. Букет от витамини, минерали и антиоксиданти от естествен източник ще получи кожата на лицето и цялото тяло, ако я намажете с оризова вода. Използвайте като измивен тоник и изплаквайте след това. Само за хората с мазна кожа се препоръчва намазване с престояване 10 минути. Като маска може да се прилага три пъти седмично, а като тоник – да се ползва ежедневно от всякакъв тип кожа. Регулира омазняването, почиства, подхранва, изтрива зачервяванията и озарява.

Какви полезни вещества съдържа оризовата вода? Ферментиралата вода от ориз е богата на ферулова киселина – мощен детоксикатор и антиоксидант. Алантоинът в нея има успокояващ и противовъзпалителен ефект. Витамините от групата В се грижат за бързото заздравяване на ранички, драскотини, пъпки и регенерацията на кожата и клетките. Нишестето извежда излишната мазнина и замърсяванията от порите, а витамин С подпомага клетъчната дейност. В допълнение маската с вода от ориз дарява с ценни микроелементи, сред които са силиций, магнезий, калий, натрий, селен и др.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вълшебна маска за коса с лимон и зехтин

Маска за коса бори косопада, накъсванията и изтъняването на косъма. виж още »

Домашни маски за лице с летни плодове и зеленчуци

Със свежите стоки от пазара можете да изгоните следите от умора, да изгладите кожата, да премахнете акнето и да облекчите слънчевите изгаряния. виж още »

Няколко трика, ако маската за коса ви свърши внезапно

В кухнята си имате всичко необходимо, за да задравите косъма и да накарате косата си да засияе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта