Регистрация

Добрата жена и Бел мъж - две ястия с любопитни имена

10 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 2033
Добрата жена и Бел мъж - две ястия с любопитни имена

Мезе Бел мъж е идеално за всякакви вина, а унгарското ястие Добрата жена показва, че домакинята умее да глези съпруга си.

 

В миналото жена, която не умее да готви, шие и чисти, е приемана за непълноценен представител на нежния пол. Днес дамите с нежност, интелект и сила са си извоювали равнопоставеност с мъжете, а задълженията отдавна не се делят на мъжки и женски. Но именно отминалите времена, които описват ежедневието на жените зад печката, с метла в ръка или почивайки вечер с гоблен, прежда и конци, раждат имената на две странно звучащи рецепти - Бял мъж (Бел мъж) и Добрата жена. И докато второто ястие е символ на националната унгарска кухня, то Бел мъж си е типична българска народна гозба.

 

Рецепта за Бял Мъж. Бял мъж представлява апетитно мезе с основа от запържено брашно в мляко с натрошено бяло саламурено сирене, поднесено с украса от луканка или суджук. Това е храна с народна история, особено тачена през зимните месеци. Лесно се приготвя като в 100 мл олио се запържват 150 грама брашно. Още преди да е започнало да потъмнява, се добавят 400-500 г натрошено бяло сирене. Разбърква се и се залива с 1 литър мляко. Готви се и се бърка докато бучките се разпаднат. Модерните домакини го правят с тел в тенджера на умерен огън, докато бабите едно време са го въртели с пръчка в съд, директно върху кюмбето. Готовото ястие се изсипва в голяма чиния, и в него се бодва луканка. Хапва се с вилица като мезе. В населените места, където и до днес се готви, мъжете сядат да си мезят, пийват и говорят, за да се почувства всеки като Бял мъж, ала името на ястието идва по друга тематична линия.

 

Защо рецептата се казва Бял мъж и легендата за мезе Бял мъж? Колкото и да се приема, че тази храна трябва да е сготвена от благоверната съпруга за нейния любим, истината е, че според легендата мъжете трябва да диплят млечната гозба. Днес Бял мъж се сервира на празничната трапеза на Петровден само в няколко балкански села, но задължително се прави от домакина. Според преданието отишли мъже на нивата на Петровден в жегите да работят и когато дошло време за обяд, всеки бръкнал в торбата и извадил каквото има, за да сподели с аверите си. Младият Петър, въпреки че бил именяк, носел само бучка сирене, която от горещото време се била разтекла и станала неугледна. В този момент към тяхната импровизирана трапеза на открито се присъединил самият Св. Петър. Като видял срама на младежа, светецът се усмихнал, отскубал клас жито и намачкал на брашно зърната с дланите си. След това поръсил сиренето и го натрошил. После го връчил на адаша си с думите „На, Петре, хапни и почерпи и ти като бел мъж!“.

 

Защо унгарското ястие Добрата съпруга (Добрата жена) се казва така? Поговорката, че любовта на мъжа минава през стомаха не е унгарска, но се оказва, че именно кулинарните способности на жените са сред най-ценените качества в тази европейска страна. И докато днес българският Бел мъж е позабравен, то унгарската Добра жена си е традиционна храна за студените дни. За да покаже уважението и любовта си, възлюбената трябва да седи зад печката часове наред, готова да сбъдне кулинарните блянове на своята половинка. А ястието Добрата съпруга го прави най-точно според унгарския вкус. Днес е прието, че всяка добра жена трябва да го сготви поне веднъж в годината.

 

Как се готви Добрата жена? Всъщност тази храна изисква единствено да пържите продукти и докато са топли да ги изсипвате в дебела тенджера с капак. Всичко се пържи по отделно и се събира заедно докато е горещо, а след това може да се допече за 10 минути на фурна, без да се открехва капакът. Така ароматите на отделните компоненти се смесват най-добре. Сред основните продукти са запържен лук, пържени картофи, пържен свински врат или гърди (бекон), пържени парчета свинско месо, минати през огън наситнени кисели краставички, пържени гъби. В много домакинства се пържат отделни видове месо, за да стане ястието наистина мъжко. А фактът, че всеки от продуктите изисква отделно време за термична обработка, обяснява защо всеки компонент на ястието се готви в мазнина по отделно. Е, това изисква време и само истински Добрата жена е готова да го посвети в готвене за мъжа си.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Картофени дукеси – ястие с име на синя кръв

Защо печените хапки от картофено пюре се казват дукеси, как се правят дукеси от картофи и какви модерни добавки можете да сложите в сместа за тях? &n виж още »

Легенда за хранителните продукти и щастието

Всяка храна може да лекува. Стига да се смеси с малко фантазия, се получава идеалната рецепта за щастие.   виж още »

Легенда за безвкусната храна и платоничната любов

Откъде идва името на целувката и как един готвач разбил църковните догми за любовта. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта