Регистрация

Библейска притча за божествената и демоничната страна на виното

14 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1291
Библейска притча за божествената и демоничната страна на виното

Лозата е дадена от Бога и идва от Райската градина, но е полята от Дявола с кръвта на животните, в които човек се превръща след като прекали с виното.

 

Виното се нарича още „напитката на боговете“ и съществува в множество религии като връзката между телесния и духовния свят. В Християнството то символизира Божията кръв и се използва и при даване на причастие, в стотици настоящи езически племена и религии все още виното е част от множество ритуали на свързване с предците, жертвоприношения и като транслатор на молитвите. Боговете на Олимп са пиели вино според древногръцките предания, а в чест на римските езически тотеми са се организирали празненства с много вино, често продължаващи по няколко дни, докато се достигне пълно опиянение. Несъмнено виното е свързано с вярванията за божествено съществуване, а в християнството има особено почетно място. Как се появява виното в християнството и какво е значението му според Стария завет и легендите – ще разкажем сега.

Ной е откривателят на виното. Старозаветният герой, спасил човечеството и животинското разнообразие от потопа, е описан в Библията като първооткривателя на виното. Разбира се, има научни доказателства, че хората са правели вино от незапомнени времена, но Свещената книга разказва, че когато Ной открива първата суша след потопа и спира ковчега в подножието на планината Арарат, отива да се помоли. Тогава намира паднала от Райската градина лозница с големи гроздове на нея. Опитва сладкия плод и засажда лозата.

Виното идва от Рая. Само след ден божествената намеса развъжда лоза на Земята, за да могат и смъртните да се насладят на виното. Ной се връща при лозето, откъсва узрелите сочни плодове, стрива ги между дланите си и започва да пие от сладкия еликсир. След това развъжда още и още лози, а напитката, дошла от Райската градина, започва да съхранява, за да разполагат с нея хората целогодишно. Скоро обаче Ной твърде често посяга към виното, опиянява се, и със замаян ум, се отдава на плътски блага и телесни грехове. Ето защо се вярва, че виното идва от Рая, но не е питие за простосмъртни.

Виното е напитка от Дявола. Това е стара израелтянска легенда, която продължава историята за Ной и гроздето. Според разказа щом Ной насадил лозата и отправил молитвите си, се оттегли да почива. През нощта дошъл Дявола и довел със себе си четири животни – овца, лъв, маймуна и свиня. Заклал ги и с кръвта им полял единствената лоза на Земята, за да носят всичките ѝ наследници тази прокоба. Така когато човек пие вино, става като животното, а колкото повече пие, започва да се държи като следващата твар, с чиято кръв е просмукано гроздето. Първо оглупява като овца, след това се залъгва, че има качествата на лъв, после започва да се държи като маймуна и така – докато заприлича на свиня.

Екипът на kulinarno.bg ви пожелава на днешния празник да се насладите максимално на божествените качества на виното, но да не достигате до дяволското начало, заложено в него! А ако още не сте решили с какво мезе да поднесете бокала си, ето нашите предложения за МЕЗЕТА ЗА ВИНО, МЕЗЕТА ЗА ЧЕРВЕНО ВИНО и МЕЗЕТА ЗА БЯЛО ВИНО.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Легенда за безвкусната храна и платоничната любов

Откъде идва името на целувката и как един готвач разбил църковните догми за любовта. виж още »

Как празнуват Трифон Зарезан във винарското село Брестовица

С много вино и мезета,  хоро, жива музика и добро настроение пловдивчани отбелязаха празника на лозарите и винарите. виж още »

Легендата за Мавруд и Илая оживява в изба Манастира

Духът в бутилката разказва за силни българи и смелите подвизи на момче, отрасло с вкуса на истинското родно вино от мавруд. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта