Регистрация

ZCS: Правилно хранене пази от Covid-19 и усложнения

09 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1156
ZCS: Правилно хранене пази от Covid-19 и усложнения

Плодове и зеленчуци, варива и мазна риба намаляват риска за заразяване с коронавируси и помагат да се избегне хоспитализация при среща на организма с Covid-19.

 

Не е тайна, че при заразяването и особено протичането на дадена болест хранителният режим и индивидуалното здраве са от особено значение. Затова през 2020 г. експерти създават платформата Zoe Covid Study (ZCS), която да помогне за бързо и адекватно събиране на информация относно заразата и оздравителния процес при коронавируса. Заболелите сами споделят как са се срещнали с Covid-19  и как е преминал оздравителния процес, какви са последвалите усложнения и дори каква диета са спазвали преди и по време на лечението. След обработката на данните от 600 000 души от различни краища на света, експертите могат да заключат коя е най-правилната диета за превенция от коронавирус и как храненето помага на оздравяването от Covid-19.

Растителната диета намалява с 10% шанса от заразяване с Covid-19. Впечатление прави, че хората, които ежедневно приемат пресни плодове и зеленчуци по-рядко се срещат с коронавируса, дори и в семейната им среда да има заразени. Учените обясняват по-ниската заболеваемост с факта, че тези храни са богати на фибри и микроорганизми, създаващи здравословна биологична среда в червата. Оттам се повишава по естествен начин имунната система, която успява да устои дори и на Covid-19 атаките. Ето защо за превенция от вируса се препоръчва меню от пресни плодове и зеленчуци, леки и немазни бобови и зърнени храни и варива, както и избягването на тежки пържени продукти, фаст фууд, тестени изделия и мазни меса. Всички те изискват голямо количество енергия за храносмилането и не носят на чревната флора дивиденти.

Леката храна намалява вероятността за хоспитализация при заразяване с Covid-19 с 40%. Хората, които избягват месо, бързи закуски и пържени продукти изкарват доста по-лесно болестта. Не е необходимо превантивно да бъдат изцяло задрасквани от менюто тези храни, но в малки дози, неежедневно и в компанията на повече пресни зеленчуци, се оказват подходяща превантивност от болнично лечение. Проучването на ZCS сочи, че 40% изкарват коронавируса в много лека и дори асимптомна форма и остават далеч от болницата. Сред продуктите, които тази група включва в ежедневната си диета са листни зеленчуци, зелен чай, морска риба, свежи сезонни плодове, боб, леща, нахут, яйца, микс от семена, сурови ядки и богати на фибри храни като овесени ядки, пълнозърнест ориз и брашно.

Преработените храни обострят симптомите. Най-тежко преминават през лечението хора, които залагат на тестени основни ястия, колбаси, сладкиши с бяла захар и пържени мезета. Често те са и с наднормено тегло или затлъстяване, което допълнително води до усложнения. Според изследването онези, които не се хранят здравословно, позволяват си да забравят за плод и зеленчук, но хапват по парче пица или сандвич на ден не само по-често търсят медицинска помощ след заразяване с Covid-19, но и лечението продължава по-дълго. Някои от преболедувалите, спадащи към тази диета, признават, че още не се чувстват напълно здрави, въпреки че са се срещнали с коронавируса преди повече от половин година.

Алкохолът е пагубен при Covid-19. Изследването чрез ZCS сочи, че дори и минимална консумация на алкохол може много да влоши състоянието. Някои от заразените са проявили първите симптоми след консумацията на питие. Сякаш имунитетът драстично рухва и тялото се предава, обяснява диетологът Емили Лийминг от Британският кралски колеж. Дори чаша бира или няколко глътки вино по време на оздравителния процес влошават състоянието и спират процесите на излекуване. Ето защо мнозина български експерти отрекоха мита, че с чаша ракия на вечеря нашенецът може да се опази от настъпващата тогава пандемия. Днес също се знае, че алкохолът намалява ефективността на ваксините срещу Covid-19.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Учени доказаха, че пиенето на вино пази от covid-19

Виното намалява шанса за заразяване с коронавирус. Вийте как влияят различните напитки върху разпространението на covid-19!   виж още »

Пикници със здравословна храна борят последиците от covid-19

Най-лесното възстановяване след covid-19 е приятен пикник на слънчева поляна до някой водоем. По възможност в компанията на весели хора.   виж още »

Ваксината срещу COVID-19 не търпи алкохол

Месец алкохолни пости и умерена консумация в следващата половин година ще позволят на ваксината срещу COVID-19 наистина да действа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта