Регистрация

10 неща, които не знаем за Кока-кола

01 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 4497
10 неща, които не знаем за Кока-кола

Изумяващи факти за най-консумираната газирана напитка в света – колата.

Кока-кола е не само напитка, но и традиция. Спорно е колко е полезна или вредна, къде се крие оригиналната рецепта за направата й и защо никой не може да повтори вкуса на патентованата едноименна фирма, но едно е сигурно – и стари и млади, и момчета и момичета, и бели и черни, и християни, мюсюлмани, юдаисти и др. всички харесват кола и са допринесли за обявяването й за най-консумираната марка напитка в световен мащаб. Затова ние от kulinarno.bg ще ви разкрием 10 факта за газираното безалкохолно, които може би не знаете или ще ви изумят с данните си.

1. Всеки ден в света се продават над 1,7 милиарда напитки Кока-кола в различни опаковки – от 150 мл до 3 литра.

2. Историята, че ако поставите метален предмет за 12 часа в Кока-кола, той ще се разложи, е пълна измислица. Тест, спонсориран от фирмата доказва, че стотинка или човешки зъб, прекарали деня в напитката запазват цялостта си.

3. Кока-кола е създадена през 1886, като в първите няколко години след появата си на пазара, „баща“ й Джон Пембертън е бил разочарован от ниската слава на напитката. Той успявал да продаде по дузина чаши на ден.

4. Кока-кола е първото газирано питие, отлетяло в открития космос през 1985 година.

5. Първите бутилки, в която се е продавала Кока-кола са били зелени. От там е тръгнал и митът, че след създаването си газираното безалкохолно е било с непривлекателен жабен нюанс. Истината е, че винаги цветът й е бил един и същ.

6. Американците са сред най-големите почитатели на Кока-кола. Изчислено е, че през 2010 г. всеки янки вкарва в тялото си по 5 килограма бяла захар от напитката.   

7. В края на 2010 година в света вече има 2,8 милиона машини, в които се зарежда Кока-кола. От фирмата обясняват, че количеството им е достатъчно да напълни четири сгради с размерите на Емпайър Стейт билдинг.

8. Кока-кола си приписва заслугата за популяризирането на образа на Дядо Коледа, както и за утвърждаване на настоящия му външен вид – старец с брада, който лети с шейна, дърпана от еленчета и разнася подаръци на малките послушни дечица.

9. След ОК, Кока-кола е най-разбираемото послание в световен мащаб. Името й е еднакво и известно във всички страни по света.

10. Компанията, която произвежда Кока-кола е автор на още 3511 вида напитки. На пръв поглед не звучи толкова много, но собствениците обясняват, че ако човек иска да ги опита всичките, то ще трябва да дегустира по една на ден в продължение на 9 години.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колата руши тялото от „входа“ до „изхода“

Как с бутилка Кока-кола си вредим – от зъбите и езика, през хранопровода, стомаха, вътрешните органи и червата, та чак до настроението и усещане виж още »

10 изумителни истини за McDonald‘s

Най-популярната верига за бързо хранене в света е основана от двама братя в Калифорния, а днес всеки ден се откриват по около 6 нови заведения. виж още »

10 храни, които не правим вече вкъщи, а купуваме

Спомнете си кога за последно сте яли баница с домашни кори, вкусен бабин компот или лютеница, смляна и запечатана у дома. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта