Регистрация

Храни на снимки ни помагат да отслабнем

10 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3843
Храни на снимки ни помагат да отслабнем

Колкото повече гледаме фотос на вкусно блюдо или сладкиш, толкова по-усилено ни се отяждат всички подобни на изображението храни.

В търсенето си да убият апетита дамите използват множество безобидни, както и някои оперативни (поставянето на балон в корема например) техники с една единствена цел – да не прекаляват с храните и да не бъдат изкушавани да посегнат към хладилника, тласкани от чувството за глад, което проявява особено постоянство в желанието си да се задоволи. Всеки си има собсвен начин – едни хапват няколко хапки и изчакват 20-тина мин. да се появи усещане за ситост, чак след което сядат да се хранят. Други си сервират храната в непривлекателен вид, за да може да ги отблъсне, трети пият много вода непосредствено преди да седнат на масата, за да бъде коремът им пълен и да не може да побере много количество. Да не говорим за онези, които държат кантар пред хладилника или пък плакати на разголени фотомодели и в желанието си да отслабнат започват да изглеждат като психически нестабилни индивиди.

Ново изследване откри как да помогне на всички лакомници да откажат храната в големи количества. Учените Райън Елдър и Джеф Ларсън от универитета Биргама Ямга в САЩ  доказаха, че продължителното гледане на снимки на храна кара сетивата да се наситят на ястието, още преди то да е погълнато.

Изследователите направили опит с 242 мъже и жени, като ги разделили на две равни групи. В едната били раздадени снимки на тори, десерти и сладкиши, а в другата на солени ястия. След 15 мин. съзерцаване във фотосите и двете контролни групи били почерпени с осолени печени фъстъци. Хората, които съзерцавали захарни изделия, се зарадвали на ядките, а мнозина от гледащите към солената храна отказали дори да ги опитат. В следващия етап след края на взирането в красиво сниманата храна, „опитните зайчета“ били почерпени с бисквити. Хората, които разполагали със снимки на сладкиши ги опитали с много по-малък апетит.

Експериментът доказал, че фокусирането върху хранително изображение ни отказва не само от него, но и от всички ястия, които се очаква да имат близък до неговия вкус. Затова учените съветват хората, които искат да ограничат количествата, които изяждат, да наблюдават 10-тина мин. изображения на гозби или сладкиши в зависимост от това, какво ги очаква на трапезата.   

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-често публикуваните храни в социалните мрежи

Сред снимките на най-постваните храни във facebook и twitter попадат предимно нездравословни продукти и алкохол, което доказва, че храната, с която хо виж още »

Диета със сандвичи за особени чревоугодници

Ако обичаш хамбургери, не си обречен да бъдеш дебел – ето няколко варианта, в които сандвичът не пречи на диетата.   виж още »

Яжте бавно за тънка талия

Когато се храним бързо, поглъщаме средно с 88 калории повече, докато усетим ситостта. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта