Регистрация

Провокират ни да потърсим новата марка „Кажи сирене! Балканско сирене“ по Маршрута на сиренето на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево

17 Feb 2023   /   kulinarno   /   Видяна: 9860
Провокират ни да потърсим новата марка „Кажи сирене! Балканско сирене“ по Маршрута на сиренето на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево

 

Пътят на сиренето в Балчик 

 Провокират ни да потърсим новата марка „Кажи сирене! Балканско сирене“ по Маршрута на сиренето на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“

 Кажи Сирене! Балканско сирене в България

СНЦ „МИГ Балчик – Генерал Тошево“ е партньор в Международния проект „Кажи сирене! Балканско сирене“, който се изпълнява съвместно с МИГ-ове от България и Румъния, във връзка с Административен договор № РД 50-73/02.04.2021 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г.

Проектът има за цел да изследва и документира балканските сирена в регионите от проекта, да постави фокус върху традиционното производство на сирене, да създава маршрути и определя сирена-посланици, да брандира и популяризира балканското сирене. В рамките на проекта бе регистрирана и марката „Кажи сирене! Балканско сирене“, която да се дава на тези мандри от територията на МИГ-а, които произвеждат автентично сирене по стари рецепти.

В тази връзка „МИГ Балчик – Генерал Тошево“ възложи на сдружение „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“ да извърши проучване, събиране на информация и описание на сирената, произвеждани на територията на „МИГ Балчик – Генерал Тошево.

Проучването е проведено през периода януари-март 2022 г., като са идентифицирани и описани 12 ферми за кози, овце и крави. Осем от тях са малки семейни ферми, които са съхранили местните традиции за ръчно производство на сирене и кашкавал. Това, което ги обединява, е традиционният начин на отглеждане на животните, ползване паша в екологично чист регион и производство на сирене и кашкавал от 100% истинско мляко. Всяка ферма е съхранила своя традиционна рецепта.

В Балчик дегустират Кажи сирене! Балканско сирене! Повечето ферми продават произвежданото от тях мляко на мандри от региона на Добрич и Силистра. Една част обаче го превръщат в бяло саламурено сирене и ръчно месен кашкавал. Купувачи за тази продукция не липсват. Доста заведения за хранене вече предлагат тези местни продукти, които придават специфичен регионален характер на тяхното меню. За целите на проекта и брандирането на балканското сирене са определени и т.нар. сирена-посланици.

В с. Оброчище, община Балчик, се намира фермата на Неделчо Русев. Той притежава 8 обикновени местни български кози и предлага отлично козе мляко и козе сирене.

Голяма козеферма е създало семейството на Никола Василев в село Кардам, община Генерал Тошево. За общо 150 кози се грижат двамата със съпругата си и двете си деца.

Пенка Василева заедно със съпруга си и сина си отглеждат 150 овце Североизточна тънкорунна българска порода в село Росен, община Генерал Тошево. Една част от млякото продават, но правят и малки количества овче сирене.

Семейната кравеферма на Стоянка Георгиева в Генерал Тошево е позната на всички в региона. Заедно със сина си тя се грижи за 25 крави. И млякото, и сиренето, и кашкавалът са с изключителни вкусови качества.

Най-знаковият производител на местно сирене е мандрата в село Кардам на фирма “Ролес” АД – Варна. Производствената база е разположена върху 100 дка, където са построени: мандра за производство на сирене; силози и склад за съхранение на зърно, модерна сушилня. Фирмата притежава собствени земеделски земи и съвременна селско-стопанска техника за обработка на земята и прибиране на реколтата. Собствениците разполагат с нова и модерна кравеферма, в която отглеждат 400 животни (крави, юници и телета) и произвеждат краве мляко.

Балканско сирене пленява в БалчикВ рамките на проекта производителите ще бъдат включени в рекламна кампания, която да насочи потребителският интерес към местното производство. Техните продукти ще бъдат представени на специален празник на сиренето, който предстои да се проведе в началото на септември в град Балчик. А ресторантьори от област Добрич все по-често проявяват интерес към производителите на домашно сирене и кашкавал от малки семейни фирми.

Малките семейни ферми, които са съхранили стари фамилни рецепти при производството на сирене и кашкавал, бяха включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на общините Балчик и Генерал Тошево. Неговата цел е да обедини местното културно и природно наследство с традиционното производство на сирене и кашкавал. Маршрутът е подходящ за туристи и гости на региона, но и за всеки, който желае да дегустира домашни сирена и да посети местните забележителности.

Пътят на сиренето Балчик - Генерал Тошево

За изходна точка бе взет Балчик, перлата на северното Черноморие. На неговата територия има множество архитектурни паметници от Античността и Средновековието, част от безценното културно и археологическо наследство, с което се характеризира цялото Северно Черноморие.

Освен Двореца и Ботаническата градина - емблемата на града, най-забележителни са останките от храма на Кибела, който е и най-добре запазеният храм на Богинята-майка в цяла Европа.

На 15 км от Балчик, в село Оброчище, се намира козефермата на Неделчо Русев. Тук можете да си закупите козе мляко и домашно произведено козе сирене, а на излизане от селото да посетите средновековния религиозен храм Свети Атанас – Ак Язълъ Баба, почитан и от християни, и от мюсюлмани алевити.

По-нататък маршрутът ни отвежда в село Сенокос, на 17 км от Балчик, където от дълги години Димитър Димитров отглежда над 100 овце в семейната овцеферма.

Пътуваме на северозапад и преминаваме през емблематичното добруджанско село Дъбовик. Тук пазят жива паметта за Дора Габе. Музейната експозиция съхранява интересни експонати от живота и творчеството на поетесата.

Маршрутът продължава на север - към село Росен, където се намира овцефермата с над 180 овце на Пенка и Панайот Василеви. Ако желаете овче мляко или агне за празниците, оттук можете да си ги купите на най-изгодна цена.

Следващата точка от маршрута е село Кардам и мандрата на фирма “Ролес” АД, която произвежда бутикови сирена за ценители.

Съветваме ви да се отбиете и до козефермата на Никола Василев. Малко преди да влезете в селото табела насочва към фермата.

На 6 км след Кардам е Йовково - селото от „Чифликът край границата“, където е живял Певецът на Добруджа Йордан Йовков, а селото е преименувано в чест на големия белетрист. На мястото на къщата днес има паметна плоча, наблизо е и бившата гранична застава, известна от филми по произведенията на Йовков.

От там до град Генерал Тошево са само 16 километра. Непременно се отбийте до къщата на Стоянка Георгиева. Намира се срещу църквата „Свети Димитър“ на 300 метра в посока село Присад и пътя за Балчик. Убедете се, че толкова вкусен кашкавал никога не сте опитвали!

Генерал Тошево е известен с общинския музей на Добруджа, с парка и паметника на Йордан Йовков, с читалището, организатор на много фестивали и инициативи, представяни и на площада пред общината.

Обратният път към Балчик ни отвежда през село Дропла. От ляво на пътя ще видите 12 крави, порода Абърдийн, от кравефермата на Данаил Николов. В селото е възстановен описаният от Йордан Йовков Антимовски хан, за който се вярва, че е бил между Дропла и Змеево – кръстопътят – на юг към крайморския град Балчик, и на запад – към областния център Добрич. Ханът предлага автентична добруджанска кухня и е любимо място за разкази и спомени от излети на ловната дружинка.

Ако в края на своето пътешествие се завърнете отново в Балчик, може да добавите бутилка червено вино от някоя от винарните на Архитектурно-парковия комплекс „Дворецът“.

Добруджа ви очаква...!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ завладя България

Промоцията на марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ практически обхваща цяла България.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта