Регистрация

С празнична погача българите честват Деня на християнското семейство

20 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1283
С празнична погача българите честват Деня на християнското семейство

Семейството празнува Въведение Богородично с домашен хляб, вино и постни гозби.

 

На 21-и ноември Православната църква чества Въведение Богороднично, а българите празнуват Ден на християнското семейство. Според преданието на този ден Йоаким и Анна отиват със своята 3-годишна дъщеря Мария в храма в Йерусалим, за да бъде покръстено невръстното момиче. Придружавани от членове на рода и девици със свещи в ръце, родителите оставят Божията майка на първото стъпало на храма, а тя сама се изкачва по стълбите в нетърпение да достигне до отец Захари – баща на Йоан Кръстител и нейн покръстник. Пред очите на всички той посвещава детето в служба на Бога.

 

На 21-и ноември е Денят на християнското семейство. Той се празнува само в България като част от народната религиозна култура. Според традицията жената в дома трябва да замеси питка. Въпреки че празникът е по време на пости, в някои краища е позволено погачата да не е постна. Останалите ястия обаче са без животински продукти. Готвят се чушки с боб, бобена чорба или боб в гърне. За десерт се прави баница с тиква. На празничната трапеза трябва да има още червено вино и вода.

 

Традиции в Деня на християнското семейство. Ако в дома все още няма дете, се изпълняват ритуали за появата на бебе. Празничната погача се увива в пелена и се люлее. На места вместо питка в пелената се повива камък и се люлее всеки ден в продължение на девет месеца, като се смята, че след това ще се материализира в рожба. Трапезата след вечеря не се раздига, за да слезе Богородица от небето, да се почерпи за кръщението си и да благослови дома.

 

В Деня на християнското семейство на почит са децата. Невръстни или неродени, те са смисъла на семейството. Родители и деца отиват на църква и заедно се молят за здравето и благодатта на най-малките. Бездетните отправят молитви за рожба. Ако в къщата има момченце, кръстникът му прави ритуално подстригване, отрязвайки част от косата на детето, която се запазва до следващата годна. Вярва се, че с тази коса се махат уроките от мъника.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Андреевден омилостивяваме мечката с постни варива

На празника на Св. Апостол Андрей българския народ чества Мечкинден с ритуали за плодородие и предпазване от хищници.   виж още »

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.   виж още »

15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта