Регистрация

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

20 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 1640
С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.

 

Тази събота – 21-и ноември – православните християни по света честват вричането на Дева Мария в християнската вяра. Тя била едва на три годинки, когато родителите ѝ – Йоаким и Ана я повели към йерусалимския храм, съпровождани от роднини и непознати със запалени свещи. Щом невръстната Мария вижда светилището, пуска ръцете на майка и татко и се изкачва сама по 15-те стъпала към входа на храма. Решителността, с която го прави, предизвиква възхищение и свежда главите на поклонниците. А там я чака отец Захарий – баща на Йоан Кръстител, който въвежда Светата Дева в християнството.

 

На Въведение българите празнуват и Деня на християнското семейство. Прието е родителите и техните деца, които не са сключили брак и живеят под един покрив, да посетят сутрешната възнесенска литургия, а след това да продължат деня, отдадени на възпитанието на най-младите в религиозните ценности. През 1927-а година Българската Патриаршия обявява деня и за Ден на младежта, считано, че трябва подрастващите в семейството да се преклонят пред християнските догми и да се врекат в достоен и съвестен живот. Ето защо Въведение Богородично завършва с празнична постна семейна вечеря.

 

Традиции на Въведение Богородично. Вечерта на трапезата се слага домашна питка и пищна постна манджа. Налива се червено вино, символизиращо христовата кръв. В тесен семеен кръг се събират само членовете на дома, които са роднини. На места е прието това да са майката, бащата и децата, които живеят в къщата, но не са сключили брак. Други народни традиции позволяват присъствието и на баби и дядовци и стари хора от рода. След вечеря трапезата не се раздига, защото се вярва, че Богородица ще слезе от небето и ще похапне, благославяйки дома и семейството в него, ще дари разум и воля на невръстните.

 

С Въведение Богородично приключват Мратинските нощи. Според поверието това са нощите, в които болести и зли сили бродят по земята след залез, носейки неволи и нещастия. Започнало в началото на Коледния пост това е времето, когато жените не бива да плетат и шият, за да не призовават техните ръкоделия вълците върху човека, облякъл направеното от тях. По Въведение се гадае за идната година. Смята се, че ако денят е слънчев, идва мразовита зима и сухо лято. Ако пък вали сняг – мека и снежна зима чука на вратата, а лятото ще е шарено и плододайно.

 

Екипът на kulinarno.bg честити на християнските семейства, пожелавайки им любов, разбирателство, мъдрост и хармония в отношения; здраве и щастие в дома и достойнство в действията и решенията.

 

Ето и какво постничко можете да сготвите за празничната трапеза на Въведение Богородично:

Печен ориз с царевица

Пълнени сухи чушки с фасул

Лозови сарми с ориз и стафиди

Ориз със зеленчуци и сушени плодове

Пищен микс от печени зеленчуци

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Игнажден с кадена вечеря и постна питка без украса

На Игнажден вещаем по времето и гостите какви бъднини ни очакват през идната година.   виж още »

Празнувайте на Св. Анастасия за опека от злини

Няма ли у дома празник, Нашташа ще насмете семейното щастие.   виж още »

На Св. Анна – хвърлено жито и живо прасе вкъщи

На Зачатие на Света Анна ритуали пазят нивите, добитъка, мъжете, бременните и късмета.   виж още »

КОМЕНТАРИ

Super Mag26-11-2020
доставка на минерална вода https://www.supermag.bg/drinks/soft-drinks/vodi

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта